Τρίτη

Εντονη ενόχληση Σαμαρά από την απροθυμία των υπουργών για περικοπές

Τηλεφωνικές επικοινωνίες αλλά και επιστολή του πρωθυπουργού για τα ακίνητα των υπουργείων - Σε εξέλιξη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό οικονομικών


Εντονα ενοχλημένος φέρεται ότι είναι, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς από την απροθυμία αρκετών υπουργών του να συνδράμουν με αποφασιστικότητα στην περικοπή δαπανών στα υπουργεία τους.

Στο πρωθυπουργικό γραφείο περισσεύει η οργή και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη μιλάνε για «συνδικαλιστική απροθυμία» των υπουργών και θεωρούν ότι αρκετοί εξ αυτών επιμένουν να λειτουργούν με παλαιοκομματικό τρόπο και με δεδομένα άλλων δεκαετιών.

Ο ίδιος αδιαφορώντας για τις γκρίνιες των υπουργών – ορισμένους θα αναλάβει να συνετίσει ο ίδιος – εμμένει ότι πρέπει η ελληνική πλευρά να δείξει αποφασιστικότητα στους πιστωτές, εάν θέλει να ανακτήσει την αξιοπιστία της ενισχύοντας τη διαπραγματευτική της θέση.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται εντός της ημέρας να υπάρξουν και τηλεφωνικές συστάσεις του κ. Σαμαρά σε υπουργούς για να διευκολύνουν την κατάρτιση του σχεδίου περικοπών.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός απέστειλε επιστολή στους υπουργούς της κυβέρνησης και τους δίνει διορία μία εβδομάδα προκειμένου να ενημερώσουν το Μέγαρο Μαξίμου για το ποιά ακίνητα έχουν τα υπουργεία τους στην κατοχή τους ώστε να υπάρξει αξιοποίησή τους ως προς την κατεύθυνση της εξοικονόμησης πόρων.

Η αποκαρδιωτική εικόνα που αποκόμισε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας από τις επαφές που είχε με τους υπουργούς, δυσκολεύουν τον στόχο για την εξεύρεση των απαραίτητων περικοπών 11,5 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία.


«Δεν μπορεί να έρχεται υπουργός με προτάσεις περικοπών δαπανών 100 εκατ. ευρώ όταν μπορεί να εξοικονομήσει 2-3 δισ. ευρώ» είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές φράσεις μελών του οικονομικού επιτελείου που αποτυπώνουν την προβληματική κατάσταση που επικρατεί.

Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε εξ αρχής για την κατάσταση που αντιμετώπισε ο κ. Στουρνάρας και τόνισε την απόφασή του να προχωρήσει ο υπουργός στην κατάρτιση του πακέτου των μέτρων, ενώ εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένος από την τακτική των υπουργών του που κατέθεσαν προτάσεις για περικοπές οι οποίες με το… ζόρι αποφέρουν εξοικονόμηση 5,680 δισ. ευρώ.

Ο κ. Σαμαράς δεν ανέμενε ότι σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα ορισμένοι υπουργοί θα κινούνταν με αντιλήψεις περασμένων ετών, όταν δεν υπήρχε μνημόνιο και η αφόρητη πίεση των πιστωτών, ενώ διέκρινε και τις πρώτες ενδοκυβερνητικές δυσλειτουργίες και τη δυσκολία συνεργασίας ορισμένων μελών του υπουργικού συμβουλίου.

Ηδη, μέσω στενών συνεργατών του, διαβιβάστηκε η εντολή του Πρωθυπουργού σε υπουργούς να αλλάξουν τακτική και να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις του υπουργού Οικονομικών και του αναπληρωτή του κ. Χρ. Σταϊκούρα για την εξεύρεση περικοπών ύψους 11,5 δισ. ευρώ για τα επόμενα δύο έτη.

Παράλληλα από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύθηκε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν υπάρχουν περιθώρια υπαναχώρησης από τα όσα έχει συμφωνήσει η χώρα και οφείλουν όλοι να συνδράμουν, ενώ έχει ανοίξει… «ομπρέλα προστασίας» στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο θεωρούν ότι πρέπει να υποστηρίξουν με κάθε μέσο.


«Εάν θέλουμε να κερδίσουμε τη βελτίωση του οικονομικού προγράμματος, οφείλουμε να εμφανιστούμε πρώτα εμείς ως μέλη της κυβέρνησης απολύτως συνεπή στις υποχρεώσεις μας» ξεκαθαρίζουν από το πρωθυπουργικό περιβάλλον.

Εξάλλου, την Τρίτη αναμένεται οι κ.κ. Στουρνάρας και Σταϊκούρας να καταλήξουν στις τελικές τους προτάσεις για τα νέα μέτρα, ενώ στις 14:00  ο κ. υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό λόγω και της αυριανής σύσκεψης με τους πολιτικούς αρχηγούς, τους πρόεδρους του ΠαΣοΚ, κ. Ευ. Βενιζέλο, και της ΔΗΜΑΡ, κ. Φ. Κουβέλη.

«Το παιχνίδι είναι ομαδικό και πρέπει όλοι να συμβάλουν» λένε από το Μέγαρο Μαξίμου και διαμηνύουν ότι «είτε οι υπουργοί θα συμμορφωθούν και θα κόψουν από μόνοι τους είτε θα έρθει το υπουργείο Οικονομικών και η τρόικα να εφαρμόσουν τις περικοπές».

Πηγή : tovima.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κοινωνική Ενημέρωση: Θέσεις εργασίας