Δευτέρα

Τι θα συζητήσει ο Στουρνάρας με την τρόικα

Στην Αθήνα την Τρίτη οι εκπρόσωποι των δανειστών



Χωρίς οριστικές απαντήσεις αναφορικά με τα οριστικά μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ που πρέπει να βρει η κυβέρνηση για την επόμενη διετία 2013 -2014, φαίνεται ότι πάει στο κρίσιμο ραντεβού με την τρόικα την ερχόμενη Πέμπτη ο υπουργός των Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Έως τώρα φαίνεται να έχουν εξοικονομηθεί από τις δαπάνες περίπου 7,5 δισ. ευρώ, όμως απομένουν άλλα 4 δισ. ευρώ που δεν είναι καθόλου εύκολο να βρεθούν.

Σκέψεις υπάρχουν, όμως το οικονομικό τους αποτέλεσμα δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί.

Για παράδειγμα υπάρχει η πρόταση να κλείσει το 20 έως 25% των ΑΕΙ και των ΑΤΕΙ, να συγχωνευθούν  νοσοκομεία και ειρηνοδικεία. Όμως ακόμα και αυτά τα μέτρα -εάν αποφασιστούν- θέλουν χρόνο να αποδώσουν.
Η Αθήνα πιέζεται να βρει τα μέτρα και μάλιστα λίγες ώρες πριν την έλευση των κυρίων Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς ο αντικαγκελάριος της γερμανικής κυβέρνησης Φίλιπ Ρέσλερ ήταν ιδιαίτερα καυστικός σε συνέντευξή του σε γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης.

«Εάν η Ελλάδα δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, δεν μπορούν να υπάρξουν περαιτέρω πληρωμές», δήλωσε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ και προέβλεψε ότι «δυστυχώς η Ελλάδα πιθανόν δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της». Αυτό σημαίνει αδυναμία πληρωμών, πρόσθεσε και σημείωσε ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε πιθανότατα συζήτηση στο εσωτερικό της χώρας και «οι ίδιοι οι Έλληνες θα κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι θα ήταν ίσως λογικότερο να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη».

«Μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη έχει πλέον πάψει να τρομάζει», τόνισε ο κ. Ρέσλερ, στο πλαίσιο συνέντευξής του στο κρατικό κανάλι ARD και δήλωσε «κάτι περισσότερο από σκεπτικός» σε ό,τι αφορά την υλοποίηση εκ μέρους της Ελλάδας των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.

Από την πρώτη στιγμή, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι τα υπουργεία Εργασίας, Υγείας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εσωτερικών και Παιδείας θα αποτελέσουν τη μεγάλη δεξαμενή από την οποία θα πρέπει να εξοικονομηθούν τη διετία 2013 - 2014 τα 11,5 δισ. ευρώ που προβλέπονται στο μνημόνιο της δεύτερης δανειακής σύμβασης.

Η αρχική σκέψη του οικονομικού επιτελείου, για το μεγαλύτερο μέρος των περιοριστικών μέτρων, ήταν να περικοπούν όλες οι συντάξεις πάνω από 2.400 ευρώ (μικτό ποσό για κύρια και επικουρική σύνταξη), να ψαλιδιστούν κατά 15%-20% τα εφάπαξ και να μειωθεί κατά 50% ο αριθμός των συμβασιούχων στο Δημόσιο.

Διαπιστώνοντας όμως η κυβέρνηση ότι με τις παρεμβάσεις αυτές και με κάποιες επιπλέον που περιλαμβάνονται στην έκθεση του ΚΕΠΕ, μαζεύει περίπου 8 δισ. ευρώ, αναγκάστηκε να ξανανοίξει όλα τα σενάρια, που είχαν πέσει στο τραπέζι, με στόχο να ανεβάσει την απόδοσή τους. Έτσι, αποφασίστηκε να αυξηθεί η περικοπή του εφάπαξ στο 23%, να χαμηλώσει ο πήχης για την περικοπή των συντάξεων στα 2.200 ή 2.300 ευρώ και να μην ανανεωθεί το 80%-90% των συμβάσεων στο Δημόσιο.

Πηγή : protothema.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κοινωνική Ενημέρωση: Θέσεις εργασίας