Τρίτη

Τα χρέη απειλούν τη φαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων

Επιστολή-προειδοποίηση των φαρμακευτικών επιχειρήσεων


Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος να μείνουν χωρίς φάρμακα οι ασφαλισμένοι, καθώς ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), έχει ουσιαστικά κηρύξει «στάση πληρωμών» προς τους προμηθευτές.

Τόσο οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας όσο και οι φαρμακοποιοί εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τη μη εξόφληση ή καταβολή μέρους των οφειλών και προειδοποιούν με κινητοποιήσεις. «Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε και να εφοδιάζουμε την αγορά χωρίς να έχουμε τουλάχιστον εξασφαλίσει την αποπληρωμή των όσων μας χρωστάτε», τονίζεται σε σημερινή επιστολή του προέδρου του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) κ. Κ. Φρουζή και του γενικού διευθυντή κ. Φ. Μαγγαλούση, προς τους υπουργούς Υγείας και Οικονομίας κκ. Α. Λυκουρέντζο και Γ. Στουρνάρα, αντίστοιχα, και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Μ. Σαλμά.

Σημειώνεται ότι οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ, των λοιπών Ταμείων και των Νοσοκομείων προς τη φαρμακοβιομηχανία υπερβαίνουν το 1,6 δισ. ευρώ.

Αντίστοιχα, οι φαρμακοποιοί δηλώνουν δυσαρεστημένοι με τη μη τακτοποίηση των χρεών των Ταμείων του 2011 (περίπου 300 εκατομ. ευρώ), και των συνταγών του περασμένου Μαϊου, παρά τη κυβερνητική δέσμευση ότι τα 207 εκατομ. ευρώ θα έχουν δοθεί μέχρι τις 6 Αυγούστου.

Η επιστολή του ΣΦΕΕ

Στην επιστολή τους προς τους υπουργούς Υγείας και Οικονομικών οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ κάνουν ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να καταβάλλουν το clawback (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής όταν υπάρχει υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης), το οποίο έχει υπολογιστεί από το υπουργείο Υγείας στα 152,6 εκατ. ευρώ.

Όπως καταγγέλλουν, ο υπολογισμός του clawback είναι τελείως αδιαφανής. Προσθέτουν δε, ότι αυτό ζητείται τη στιγμή που η Πολιτεία «βρίσκεται απολογούμενη για τις καταστροφικές για τις επιχειρήσεις μας καθυστερήσεις εξόφλησης των χρεών του ΕΟΠΥΥ και των δημοσίων νοσοκομείων, αφήνοντας κυριολεκτικά τα χρέη τους να πάρουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις, χωρίς κανένα ορίζοντα επίλυσής τους».

Παράλληλα σημειώνουν ότι πληθώρα θεσμοθετημένων μέτρων δεν έχουν εφαρμοστεί καθόλου ή έχει καθυστερήσει υπερβολικά η εφαρμογή τους, όπως είναι η πλήρης εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, η μείωση στα σωστά επίπεδα των τιμών off-patent φαρμάκων και των αντιγράφων και η μείωση του περιθωρίου κέρδους της εφοδιαστικής αλυσίδας στο 15%.


Ολόκληρη η επιστολή του ΣΦΕΕ στους υπουργούς Υγείας και Οικονομικών

Εκνευρισμός στον κλάδο των φαρμακοποιών
«Εχουμε εξαντλήσει όλη την υπομονή μας και αυτό που λέγεται καλή θέληση. Δεν θέλουμε να πάμε σε κινητοποιήσεις για να μη δημιουργηθεί πάλι πρόβλημα με τον κόσμο. Ωστόσο, οι οικονομικές υποχρεώσεις μας δεν παίρνουν και μεγάλη αναβολή. Καλούμαστε να πληρώσουμε φόρους για ποσά που δεν έχουμε εισπράξει», δηλώνει φαρμακοποιός που διατηρεί κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φαρμακοποιοί δεν πρόκειται να πληρωθούν έως τις 6 Αυγούστου το σύνολο των συνταγών του περασμένου Μαΐου. Ζητούν 207 εκατομ. ευρώ και μέχρι σήμερα έχουν εξασφαλιστεί περίπου 160 εκατομ. ευρώ. Το πρόβλημα δημιουργείται κυρίως από το ΙΚΑ και τον ΟΓΑ. Το μεν πρώτο Ταμείο έδωσε στον ΕΟΠΥΥ περίπου 48 εκατομμύρια ευρώ τη στιγμή που πρέπει να δίνει 150 εκατομμύρια ευρώ κάθε μήνα, το δε δεύτερο δίνει «ψίχουλα» και κάποιες φορές ούτε αυτά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται κάθε μήνα τεράστια «τρύπα».

Πηγή : tovima.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κοινωνική Ενημέρωση: Θέσεις εργασίας