Παρασκευή

"Μάχη" για μια θέση στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς

Η άσχημη οικονομική  κατάσταση χιλιάδων νοικοκυριών έχει οδηγήσει τους γονείς σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να εξασφαλίσουν μια θέση στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. 

Χιλιάδες οικογένειες βλέποντας τα μηνιαία εισοδήματά τους να εξανεμίζονται από τις μειώσεις μισθών, την αύξηση των φόρων, την ακρίβεια και την ανεργία, δίνουν πραγματικά «μάχη» για μια θέση σε έναν παιδικό σταθμό, αφού δεν μπορούν πλέον να πληρώνουν τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», οι δήμοι αδυνατούν και φέτος να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις καθώς οι περικοπές στα κρατικά κονδύλια τους αφαιρούν τους πόρους που απαιτούνται για να καλύψουν τις ανάγκες των παιδικών σταθμών και τη μισθοδοσία των υπαλλήλων τους, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση των θέσεων και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και το κλείσιμο σταθμών.

Ταυτόχρονα στον «αέρα» κινδυνεύουν να βρεθούν 43.000 θέσεις, που χρηματοδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ, αν δε βρεθούν 125 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι δήμοι προχωρούν σε μείωση των διαθέσιμων θέσεων ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι σταθμοί κινδυνεύουν ακόμα και με κλείσιμο. Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), έστειλε την Πέμπτη επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας για να επισημάνει τον κίνδυνο να απορριφθούν πάνω από τις μισές αιτήσεις (55%) οικογενειών αν δεν βρεθούν εδώ και τώρα 125 εκατομμύρια ευρώ από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Ειδικότερα, οι αιτήσεις για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς ανήλθαν φέτος στις 96.000, με αύξηση 43% σε σχέση με πέρσι.

«Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι συνολικά 125 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στην πλήρωση 43.000 θέσεων παιδιών», τονίζεται στην επιστολή της ΚΕΔΕ, η οποία ζητά επιπλέον χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Την ίδια ώρα, πολλοί δημοτικοί παιδικοί σταθμοί έχουν ήδη κατεβάσει ρολά

Χαρακτηριστική περίπτωση το Χαλάνδρι, στο οποίο δύο υπερσύγχρονοι παιδικοί σταθμοί φέτος κατέβασαν ρολά, αφήνοντας εκτός 250 παιδιά, ενώ ανάλογη τύχη είχε ακόμη ένας παιδικός και στο Βύρωνα.

Βασική αιτία είναι οι μαζικές αποχωρήσεις εργαζομένων λόγω συνταξιοδοτήσεων και οι λήξεις συμβάσεων.

Πηγή : protothema.gr 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κοινωνική Ενημέρωση: Θέσεις εργασίας