Τρίτη

Χίος: Στάχτη 40% των μαστιχοκαλλιεργειών - σε εξέλιξη για 4η ημέρα η φωτιά

 Στα 127.400 στρέμματα υπολογίζονται οι έως τώρα καμένες εκτάσεις - τεράστια οικονομική ζημιά




Για τέταρτη ημέρα μαίνεται η πυρκαγιά στη Χίο συνεχίζοντας το καταστροφικό της έργο. Τα κύρια μέτωπα εντοπίζονται στις περιοχές Προβατά και Σιδηρούντα.

Μάχη για να σωθούν οι μαστιχοκαλλιέργειες της Χίου εξακολουθεί να δίνει η Πυροσβεστική, καθώς οι ισχυροί άνεμοι καθιστούν την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς που αφανίζει το νησί πολύ δύσκολη και απειλούν την παραδοσιακή οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων με ολοσχερή καταστροφή.

Παράλληλα, έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό η μελισσοκομία, αλλά και ελαιοκαλλιέργειες.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά καίει σε Ολύμπους, Αρμόλια, Καλαμωτή και Πυργί, από το οποίο η φωτιά συνεχίζει την πορεία της προς Νότο με σύμμαχους τους βοριάδες.

Στο νησί επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 50 οχήματα, 110 πεζοπόροι, 50 εθελοντές και 79 στρατιώτες, με την υποστήριξη τεσσάρων αεροσκαφών και επτά ελικοπτέρων.

Σύμφωνα με όσα είπε τη Δευτέρα ο αντιπεριφερειάρχης Χίου και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών του νησιού Κωνσταντίνου Γανιάρη, «η κατάσταση είναι δραματική», καθώς πρόχειροι υπολογισμοί δείχνουν ότι μπορεί να έχουν καεί έως και 90.000 στρέμματα καλλιεργειών, δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης. «Σήμερα έχει πολύ αέρα και στο βόρειο μέτωπο η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη» συμπληρώνει.

Όπως ανέφερε ο κ. Γανιάρης, οι φωτιές έχουν κάψει σημαντικές εκτάσεις μαστιχοκαλλιεργειών, οι οποίες ενδέχεται να έχουν φτάσει και το 40% του συνόλου του νησιού, κάτι που συνεπάγεται τεράστια οικονομική ζημιά για τους μαστιχοπαραγωγούς.

Ήδη έχουν καεί μαστιχοκαλλιέργειες στα χωριά Λιθί, Ελάτα, Βέσσα και Αρμόλια, ενώ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης της Χίου» η φωτιά καίει εκτάσεις στην περιοχή Αναβάτου - Σιδηρούντας, που είχαν αναδασωθεί μετά την πυρκαγιά του 1987.

Πάντως, οι φλόγες έχουν απομακρυνθεί από οικισμούς, αν και το βράδυ της Κυριακής χρειάστηκε να γίνει προληπτική εκκένωση των ευπαθών ομάδων δύο οικισμών.

Παράλληλα οι κυνηγοί, που βρίσκονταν στο νησί με αφορμή την εκκίνηση της κυνηγητικής περιόδου, ετοιμάζονται να μεταβούν στο πύρινο μέτωπο για να υποστηρίξουν την Πυροσβεστική, έπειτα από έκκληση του τοπικού συλλόγου.

Από το μεσημέρι της Κυριακής μεγάλη πυρκαγιά καταστρέφει και δασική έκταση ανάμεσα στα χωριά Πουρί και Βένετο στο βορειοανατολικό Πήλιο. Στην περιοχή επιχειρούν 25 πυροσβέστες με δεκατέσσερα οχήματα, τρία πεζοπόρα τμήματα, άνδρες της ΕΜΑΚ, ενώ ρίψεις πραγματοποιούν ένα αεροσκάφος και ένα ελικόπτερο.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε τη Δευτέρα το μεσημέρι και στην περιοχή του Αγρινίου σε δασική έκταση κοντά στο Αφράτο. Στο σημείο επιχειρούν 19 πυροσβέστες με επτά οχήματα και πεζοπόρο τμήμα, ενώ στις προσπάθειες κατάσβεσης συνδράμει και ένα αεροσκάφος που πραγματοποιεί ρίψεις στην εστία της φωτιάς.

Δέκα νέα πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα

Δέκα μεγάλα πύρινα μέτωπα σε όλη την χώρα κρατούν σε διαρκή συναγερμό και το απόγευμα της Δευτέρας την Πυροσβεστική Υπηρεσία λόγω των ισχυρών έως θυελλωδών ανέμων.

Η μεγαλύτερη καταστροφή έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής στη Χίο, όπου η καμένη έκταση, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Δασικών Πυρκαγιών (Ε.F.F.Ι.S.), έχει υπερβεί τα 127.400 στρέμματα δάσους και καλλιεργειών μαστιχόδεντρων, όπως αναφέρει ο πρώην αξιωματικός της Πυροσβεστικής Ανδριανός Γκουρμπάτσης.

Πυρκαγιές μαίνονταν τη Δευτέρα στην Αργολίδα από τη Δάριζα Τροιζηνίας έως τα Λαχέϊκα, στον Σολωμό Κορινθίας (πιθανότατα πρόκειται για έργο εμπρηστών, αφού στην ίδια περιοχή είχε σημειωθεί πυρκαγιά και προ δύο εβδομάδων), στο Πήλιο στην περιοχή Μονόπετρο κοντά στην Ζαγορά, καθώς και κοντά στην Αερόπολη Λακωνίας (στην περιοχή Πύρρικο). Δύο πυρκαγιές ακόμη εκδηλώθηκαν στην Έξω Χώρα και στις Ορθονιές Ζακύνθου, ενώ καίγονταν και εκτάσεις στο Αφράτο Αγρινίου και στα Πηγάδια Μεσσηνίας.

Στη Ζάκυνθο και στην Τροιζηνία Αργολίδας, απέναντι από τον Πόρο, η φωτιά είναι σε εξέλιξη.

Υπό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά στα Πηγάδια Ταϋγέτου στον δήμο Δυτικής Μάνης. Επίσης υπό έλεγχο τέθηκαν οι φωτιές στο Μονόπετρο Μαγνησίας, στα Πηγάδια Μεσσηνίας και στην περιοχή Κοχυλού, στην Άνδρο.

Εξαιρετικά δύσκολη θα είναι σήμερα Τρίτη, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς για την Αττική, την Εύβοια, τη Βοιωτία, τη Φθιώτιδα, μεγάλο μέρος των των νησιών του Αιγαίου (Κυκλάδες, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία) καθώς και τους νομούς Αργολίδας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Ηλείας, Κορινθίας και Λακωνίας.


Πηγή : tovima.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κοινωνική Ενημέρωση: Θέσεις εργασίας