Τετάρτη

Κανταχάρ, η πρωτεύουσα της πολιτικής βίας στο Αφγανιστάν

Οι νεκροί από επιθέσεις φθάνουν τους 500 σε μια δεκαετία


Μπορεί η Καμπούλ να είναι η επίσημη πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, όμως η Κανταχάρ διεκδικεί τον άτυπο -και θλιβερό- τίτλο της «πρωτεύουσας της πολιτικής βίας», αφού την τελευταία δεκαετία έχουν σκοτωθεί στη πόλη, από επιθέσεις αυτοκτονίας, εκρήξεις και βόμβες σε οχήματα, πάνω από 500 άνθρωποι.

Η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων ήταν υποστηρικτές της αμερικανικής επέμβασης στη χώρα και του προέδρου Χαμίντ Καρζάι και δολοφονήθηκαν από τους Ταλιμπάν, οι οποίοι εξακολουθούν να ελέγχουν μεγάλα τμήματα της περιοχής στα νότια της χώρας. Αγνωστος παραμένει ο αριθμός των αμάχων Αφγανών που σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις κατοχής των ξένων εισβολέων στην περιοχή.

Η πλέον χαρακτηριστική δολοφονία ήταν αυτή του Αχμέντ Ουαλί Καρζάι, ετεροθαλούς αδελφού του Αφγανού προέδρου και πανίσχυρου προέδρου του Επαρχιακού Συμβουλίου στην Κανταχάρ που υποστήριζε την προσπάθεια του ΝΑΤΟ να καθυποτάξει τους Ταλιμπάν ενώ οργίαζαν οι φήμες ότι είχε γίνει ζάπλουτος εισπράττοντας μίζες.

Ο Καρζάι, που θεωρείτο (και) έμμισθος πράκτορας της CIA, δολοφονήθηκε τον Ιούλιο του 2011 στην κατοικία του, από τον οικογενειακό του φίλο και πρώην σωματοφύλακα του, με τους Ταλιμπάν να αναλαμβάνουν την ευθύνη.

«Η ασφάλεια έχει βελτιωθεί κατά πολύ στην Κανταχάρ, αλλά πρέπει να ληφθούν κι άλλα μέτρα, αφού οι εχθροί μας [οι Ταλιμπάν] προσπαθούν να καθυστερήσουν την διαδικασία [εκδημοκρατικοποίησης της χώρας]», τονίζει ο κυβερνήτης της επαρχίας Κανταχάρ, Τουριαλάι Βέσα. Και προσθέτει: «οι απειλές προς αξιωματούχους πληθαίνουν, με τους Ταλιμπάν να αφήνουν σημειώματα στις πόρτες σπιτιών ή να κάνουν μεταμεσονύχτιες απειλητικές τηλεφωνικές κλήσεις».

«Έχω δεχτεί πολλές απειλές για τη ζωή μου, αλλά δεν δέχομαι να κάνω πίσω γιατί επιθυμώ να υπηρετήσω τα συμφέροντα του λαού μου και να δημιουργήσω ένα καλύτερο μέλλον στη χώρα για όλους μας», επισημαίνει ένας τοπικός αξιωματούχος στο Κανταχάρ που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του για ευνόητους λόγους.

Η σύγκρουση των Ταλιμπάν με την αφγανική κυβέρνηση η οποία στηρίζεται από τις ΗΠΑ ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2001 όταν, έναν ακριβώς μήνα μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης, εκπονήθηκε η επιχείρηση «Διαρκής Ελευθερία» στο Αφγανιστάν. Ο στόχος της εισβολής, όπως είχε ανακοινώσει το αμερικανικό Πεντάγωνο, ήταν να εντοπιστούν ο Οσάμα μπιν Λάντεν και άλλα υψηλόβαθμα μέλη της Αλ Κάιντα ώστε να καταρρεύσει το καθεστώς των Ταλιμπάν που τους προστάτευε.

Οι δυνάμεις κατοχής εξεδίωξαν τους Ταλιμπάν από την εξουσία και έκτοτε υποστηρίζουν την κυβέρνηση του προέδρου Καρζάι, όμως οι αντάρτες έχουν δικούς τους, «σκιώδεις» κυβερνήτες σε επαρχίες όπου έχουν δημιουργήσει παράλληλη εξουσία, επιβάλλοντας φόρους και εφαρμόζοντας μια σκληρή εκδοχή του ισλαμικού νόμου.

Οι δυτικές δυνάμεις έχουν προγραμματίσει να αποσύρουν τα μάχιμα στρατεύματα τους από το Αφγανιστάν το αργότερο στα τέλη του 2014.


Πηγή : tovima.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κοινωνική Ενημέρωση: Θέσεις εργασίας