Πέμπτη

Θυσία τρεις συντάξεις του ΟΓΑ για να κλείσει το πακέτο

Νέο προσπάθεια την Παρασκευή Στουρνάρα - τρόικας για να γεφυρωθεί το χάσμα - Παραπλάνηση από το Υπουργείο, ειρωνείες από την τρόικα στους εκπροσώπους του Τύπου


«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται», δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας η οποία διήρκεσε λιγότερο από 45 λεπτά.

Η κυβέρνηση επιζητεί να έχει καθημερινές συναντήσεις έως τουλάχιστον τη συνεδρίαση του Eurogroup, την προσεχή Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου.

Στόχος είναι να κλείσει η «τρύπα» των 2,5 και πλέον δις. ευρώ για το 2013, από το συνολικό πακέτο των 13,9 δις.  ευρώ, με την τρόικα να εμμένει για πρόσθετες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.

Μείωση 21% στις συντάξεις ΟΓΑ

Στο πλαίσιο που συζητείται από την Τετάρτη περιλαμβάνονται και οι επιπλέον περικοπές στις συντάξεις του ΟΓΑ. Στο  τραπέζι επανήλθε τόσο η περικοπή των 30 ευρώ στις συντάξεις του ΟΓΑ, των 360 ευρώ μηνιαίως όσο και η περικοπή των δώρων (σύνολο 720 ευρώ). Αυτό σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ θα χάσουν τρεις συντάξεις ή το 21% των συντάξιμων αποδοχών τους σε ετήσια βάση για την εξοικονόμηση ποσού πάνω από  870 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι επικεφαλής της τρόικας φέρεται να ζητούν ταχεία επίλυση  εκκρεμοτήτων, βάσει του μνημονίου, όπως είναι το άνοιγμα των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων, η πλήρης  απελευθέρωση των αγορών και η δραστική μείωση του δημόσιου τομέα (μέσω συγχωνεύσεων και καταργήσεων οργανισμών, αλλά και απολύσεων υπαλλήλων). Στο «χάσμα» μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, περιλαμβάνεται και η εκτίμηση του ΔΝΤ ότι η ύφεση το 2013 θα είναι 5%, λόγω των νέων μέτρων, αντί του 3,8% που εκτιμά το οικονομικό επιτελείο. Το θέμα αυτό κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς από το ύψος της ύφεσης εξαρτάται η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Εάν το Διεθνές Ταμείο εκτιμήσει ότι το χρέος της χώρας δεν είναι βιώσιμο, δεν θα μπορεί, βάσει του καταστατικού του, να συμμετέχει στη δόση των 31,5 δις. ευρώ.

Παραπλάνηση και ειρωνείες

Η νέα συνάντηση ορίστηκε επισήμως για αύριο, στις 11 το πρωί, εάν δεν πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη παραπλανητική διοχέτευση πληροφορίας από το υπουργείο Οικονομικών, τακτική που ακολουθείται μετά από απαίτηση του κ. Τόμσεν. Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι ότι ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ κ. Κλάους Μαζούχ είπε  ειρωνευόμενος στους διαπιστευμένους συντάκτες του υπουργείου Οικονομικών ότι δεν ξέρει αν θα υπάρξει αύριο συνάντηση και ότι θα δει την ατζέντα του...



Πηγή : tovima.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κοινωνική Ενημέρωση: Θέσεις εργασίας