Τετάρτη

Άρχισε η μάχη στη Βουλή για τα μέτρα

Σκηνικό πόλωσης επικρατεί στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την έναρξη της κρίσιμης συνεδρίασης του πολυνομοσχεδίου, καθώς ήδη από τα πρώτα λεπτά ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Ελληνες αμφισβητούν τη διαδικασία αλλά και την ουσία των προωθούμενων μέτρων καταθέτοντας αίτηση αντισυνταγματικότητας.

Πάντως, όπως έχει ήδη αποφασιστεί το πολυνομοσχέδιο, που αριθμεί συνολικά 798 σελίδες (αιτιολογική έκθεση, σώμα άρθρου και εκθέσεις ελεγκτικού συνεδρίου και λογιστηρίου του κράτους), ακολουθεί τη διαδικασία του κατεπείγοντος, που σημαίνει ότι το βράδυ της Τετάρτης θα γίνει και η ψηφοφορία.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συνεδρίαση δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 10 ώρες, άρα τυπικά η ψηφοφορία πρέπει να ξεκινήσει περίπου στις 20:30 το βράδυ. Παρά ταύτα η εμπειρία σε συνδυασμό με την κρισιμότητα και τον όγκο του νομοσχεδίου λέει ότι η διαδικασία δεν θα ολοκληρωθεί πριν από τα μεσάνυχτα.

Η αντιπολίτευση ζητά περισσότερο χρόνο συζήτησης

Πέραν αυτών, με την έναρξη της συνεδρίασης και κατά την συζήτηση των τυπικών θεμάτων, δηλαδή ποιοι έχουν δικαίωμα ομιλίας, πόσα λεπτά δικαιούνται κ.α., η αντιπολίτευση έδειξε τις άγριες διαθέσεις προαναγγέλλοντας κατάθεση αιτήσεων αντισυνταγματικότητας  καθώς και ονομαστικής ψηφοφορίας

Συγκεκριμένα, ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ) κατηγόρησε τόσο το Προεδρείο, όσο και την κυβέρνηση ότι «δεν είναι δυνατόν να πάμε με διαδικασίες εξπρές γι αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει διαφορετική γνώμη και ζητά να συζητηθεί με κανονικές διαδικασίες. Η ψηφοφορία στην Επιτροπή  ήταν όνειδος. Ζητάμε να παραταθεί ο χρόνος συζήτησης, δέκα ώρες είναι ελάχιστος χρόνος και διακωμώδηση. Να πάμε έως τα μεσάνυχτα και να γίνει ονομαστική που θα ζητήσουμε. Θα καταθέσουμε και ένσταση αντισυνταγματικότητας στην πορεία». Στο ίδιο μαχητικό ύφος και η τοποθέτηση του κ. Νότη Μαριά (ΑΝ.Ελ), ενώ ο κ. Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ) σημείωσε ότι «η κυβέρνηση έχει πολιτική ευθύνη και για την διαδικασία αλλά και για την ουσία των μέτρων γι αυτό καλούμε σε ανυπακοή τον λαό».

Πάντως, ο κ. Νίκος Τσούαλης (ΔΗΜΑΡ) συμφώνησε με την πρόταση Λαφαζάνη για παράταση της συνεδρίασης έως τα μεσάνυχτα.

Χρ. Παππάς: «να αναλάβει τις ευθύνες του ο ανεύθυνος Πρόεδρος της Δημοκρατίας»

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, τα «έβαλε» ο γραμματέας της ΚΟ της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς, λέγοντας «Να αναλάβει τις ευθύνες ο πρόεδρος της Βουλής και ο ανεύθυνος Πρόεδρος της Δημοκρατίας»

Σκηνικό πόλωσης από το πρώτο λεπτό στήνει η αντιπολίτευση στην Ολομέλεια της Βουλής

Πέραν των ενστάσεων επί της διαδικασίας που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Ελληνες, κατέθεσαν ενστάσεις αντισυνταγματικότητας για μια σειρά διατάξεων του πολυνομοσχεδίου. Ειδικότερα, η κυρία Χρυσούλα Γιαταγάνα (ΑΝ.ΕΛ) σε υψηλούς τόνους και κραδαίνοντας το ογκώδες πολυνομοσχέδιο είπε:  «αυτό εδώ το πράγμα κατατέθηκε στις 5.11 και στις 9 το βράδυ και διανεμήθηκε στους βουλευτές σήμερα το πρωί. Ποιος μπορεί να το διαβάσει. Εμείς θα το καταψηφίσουμε. Εσείς όμως που θα το ψηφίσετε μην μας πείτε δικαιολογίες μετά όπως ο Χρυσοχοϊδης. Δεν ντρέπεστε; … Εχουμε γερμανοκρατούμενη κυβέρνηση».

Η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου σημείωσε ότι «το πολυνομοσχέδιο ήρθε εκβιαστικά και καλούν τώρα βουλευτές χωρίς να το έχουν διαβάσει να το ψηφίσουν αυτό αποτελεί εκτροπή του πολιτεύματος. Κόβετε μισθούς και συντάξεις χωρίς να έχετε κάνει καμία φοροεπιδρομή καμία ενέργεια για την λίστα Λαγκάρντ που την είχε στο συρτάρι του ο κ. Παπακωνσταντίνου».

Ένταση στη Βουλή

12.24 Επανέναρξη της διαδικασίας για την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας. Ο Νότης Μαριάς (ΑΝ.ΕΛ) ενίσταται και πάλι και ζητά ο χρόνος της διακοπής και της ψηφοφορίας να μην προσμετρηθούν στην 10ωρη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου. Όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι η διαδικασία θα ξεπεράσει τα μεσάνυχτα.
               
11:14 Η συνεδρίαση διακόπηκε για μισή ώρα. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι δεν είναι λίγοι όσοι αμφισβητούν την απόφαση του κ. Μεϊμαράκη να διακόψει την συνεδρίαση για να γίνει ονομαστική ψηφοφορία επι της αντισυνταγματικότητας καθώς σύμφωνα με το άρθρο 100 του Κανονισμού της Βουλής (ΚτΒ) «Η σχετική απόφαση λαμβάνεται αποκλειστικά με ανάταση ή έγερση».

11.12 Βαγγέλης Μεϊμαράκης: Το προεδρείο δεν εκβιάζεται με φωνές. Το Προεδρείο εφαρμόζει τον Κανονισμό της Βουλής και εφόσον αμφισβητείται το αποτέλεσμα θα γίνει ονομαστική ψηφοφορία για την αίτηση αντισυνταγματικότητας.

11.10 Απορρίφθηκε η αίτηση αντισυνταγματικότητας. Αμφισβητεί το αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα να επικρατεί ένταση και νευρικότητα στα αριστερά έδρανα.


Πηγή : protothema.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κοινωνική Ενημέρωση: Θέσεις εργασίας