Παρασκευή

Προφυλακιστέος ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης


Απολογήθηκε μέσα στον Ευαγγελισμό

Προφυλακιστέος κρίθηκε την Παρασκευή ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, έπειτα από την τυπική απολογία που έδωσε στην 2η ειδική ανακρίτρια Ιωάννα Χατζάκη.

Η ανακρίτρια του πήρε απολογία στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός όπου μεταφέρθηκε ο επιχειρηματίας, μετά τη σύλληψή του το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης.

Ο Λ. Λαυρεντιάδης, στον οποίο είχε απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα και δεν είχε κληθεί να απολογηθεί για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», αμέσως μετά τη σύλληψή του, στο σπίτι του στην περιοχή της Βουλιαγμένης επικαλούμενος, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλήματα με την καρδιά του. 

Σύμφωνα με τη διοίκηση του «Ευαγγελισμού» ο επιχειρηματίας δεν έχει εισαχθεί στο νοσοκομείο, αλλά βρίσκεται στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Εκεί εφημερεύει η Β΄ καρδιολογική κλινική, γιατροί της οποίας ανέλαβαν την παρακολούθησή του και την ολοκλήρωση του κύκλου των εξετάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, νέα στοιχεία που θα μπορούσαν να του εξασφαλίσουν την «υποδομή» ώστε να διαφύγει εκτός Ελλάδας, οδήγησαν τις ανακριτικές αρχές στην έκδοση εντάλματος για τη σύλληψή του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, κεντρικού προσώπου της υπόθεσης των επισφαλών δανείων ύψους 700 εκατ. ευρώ που χορήγησε η τράπεζα Proton Bank την περίοδο που ο επιχειρηματίας ήταν πρόεδρος της. Τα δάνεια αυτά, σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη, φέρονται να κατέληγαν σε εταιρείες και φυσικά πρόσωπα που συνδέονταν με τον επιχειρηματία.

Εντάλματα σύλληψής εκδόθηκαν όμως και για τρία ακόμη πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση της Proton Bank, στελέχη της τράπεζας, την περίοδο που ξέσπασε το σκάνδαλο.

Ειδικότερα, η ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα εξέδωσε εντάλματα σύλληψής για τους Αντώνη Αθανάσογλου, Τρύφωνα Κολλίντζα και Δημήτρη Σαραμαντή. Και οι τρεις συνελήφθησαν εκτελέστηκε το ένταλμα σε βάρος τους και εντός της ημέρας αναμένεται να οδηγηθούν στην ανακρίτρια. Και οι τρεις, που κρατούνται στη ΓΑΔΑ φέρονται ότι ενέκριναν με διαδικασίες ….εξπρές τα δάνεια που στη συνέχεια φέρονται να κατέληγαν σε εταιρείες που συνδέονται με τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Εντάλματα εκδόθηκαν ακόμη για τον στενό συνεργάτη του Λαύρεντη Λαυρέντιάδη, Πέτρο Κυριακίδη, ο όποιος αναζητείται από τις αστυνομικές αρχές.  Και οι τέσσερις κρίθηκαν ως ύποπτοι φυγής από την ανακρίτρια. Αντίθετα, στις αστυνομικές αρχές εμφανίστηκε η Σμαράγμα Λιαρμακοπούλου, πρώην μέλος της Proton Bank σε βάρος της οποίας επίσης είχε εκδοθεί ένταλμα.

Η σύλληψη Λαυρεντιάδη

Οι αστυνομικοί που συνέλαβαν τον Λ. Λαυρεντιάδη βρήκαν και κατέσχεσαν στο σπίτι του, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 600.000 ευρώ, κοσμήματα αλλά και παραστατικά που αποδεικνύουν την ύπαρξη τραπεζικών λογαριασμών σε  ολόκληρο τον κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί πώς συνελήφθησαν και άντρες της προσωπικής ασφάλειας του επιχειρηματία, ανάμεσά τους αστυνομικοί και βατραχάνθρωποι, οι οποίοι δεν διέθεταν την απαιτούμενοι άδεια οπλοφορίας.

Συνολικά συνελήφθησαν 16 άτομα της ιδιωτικής φρουράς Λαυρεντιάδη, εις βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για παροχή υπηρεσιών ασφάλειας χωρίς άδεια.

Οι βατραχάνθρωποι, αμφότεροι ηλικίας 32 ετών, υπηρετούν στη Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος. Όσον αφορά στους αστυνομικούς, πρόκειται για υπαστυνόμο, ηλικίας 50 ετών, ο οποίος υπηρετεί στα ΜΑΤ και για 45χρονο αρχιφύλακα της Υπηρεσίας Προστασίας Επισήμων.

Η σύλληψη του επιχειρηματία έγινε μια ημέρα μετά τη δικαστική απόφαση με την οποία διατάχθηκε η συντηρητική κατάσχεση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας του ιδίου και  άλλων 29 προσώπων, που εμπλέκονται στην υπόθεση της Proton Bank μέχρι του ποσού των 8,8 εκατ. ευρώ. Στη Δικαιοσύνη είχαν προσφύγει μέτοχοι της τράπεζας, οι οποίοι και δικαιώθηκαν.

Σε βάρος του Λ. Λαυρεντιάδη έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για σειρά κακουργημάτων για την υπόθεση της τράπεζας Proton Bank. Οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση αντιμετωπίζουν, κατά περίπτωση, τα κακουργήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, απάτης σε βάρος του Δημοσίου σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, υπεξαίρεσης επίσης σε συνδυασμό με τον Ν.108/50 για το σύνολο των επισφαλών δανείων και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Η πρόταση για επιστροφή χρημάτων

Αξίζει να σημειωθεί πως λίγο πριν την υποβολή του πορίσματος του εισαγγελέα Πρωτοδικών Γιάννη Δραγάτση ο οποίος είχε ζητήσει την ποινική δίωξη  του επιχειρηματία, ο Λ. Λαυρεντιάδης διαπραγματευόταν την επιστροφή ενός μεγάλου χρηματικού ποσού, αρκεί να αποδεσμεύονταν τα περίπου 160 εκατομμύρια που «πάγωσαν» σε λογαριασμούς του στην Ελβετία, ώστε να μπορέσει να επιστρέψει 80 περίπου εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η πρόταση αυτή, που έγινε σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου του τότε υπουργού Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη για υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος, δεν υλοποιήθηκε ποτέ. 


Πηγή : protothema.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κοινωνική Ενημέρωση: Θέσεις εργασίας

www.hellinika.gr

www.hellinika.gr
Ηλεκτρονικός Ψηφιακός Κατάλογος

Πρόσκληση του Hellinika.Gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *