Σάββατο

Λίστα Λαγκάρντ: Ο Γ. Παπακωνσταντίνου πίσω από τα πρόσωπα που απεκρύβησαν-Προς προανακριτική η Βουλή


Πρόκειται για τις κόρες του τέως υπουργού Μιχ. Παπακωνσταντίνου και τους συζύγους τους - Δύο οι επίμαχοι λογαριασμοί - 1.222.000 δολάρια στον ένα από αυτούς - Διαψεύδει τα πάντα και ρίχνει σε άλλους τις ευθύνες ο πρώην υπουργός - Το «Βήμα» παρουσιάζει το παραπεμπτικό προς τη Βουλή - Ενημερώνονται τα κόμματα για τα στοιχεία των φακέλλων - Ολα στο φως λέει ο Γ. Παπανδρέου

Η Βουλή ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής τον φάκελο που απεστάλη από το Υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ.

Αμέσως ενημερώθηκαν τα κόμματα και με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, υπάρχει άμεση πρόσβαση στα στοιχεία του φακέλου ώστε να ενημερωθούν πλήρως.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες υπάρχει συμφωνία των τριών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά να ψηφίσει η Βουλή υπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής, για να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με την πρόταση του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτη Κουβέλη για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στην Βουλή για τον πρώην Υπουργό κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, δήλωσε:

«Η κυβέρνηση συμφωνεί με την πρόταση του Πρόεδρου της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτη Κουβέλη για τη διενέργεια προανακριτικής εξέτασης στη Βουλή για τον πρώην Υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου».

Η σχετική πρόταση για τη σύσταση της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής αναμένεται να κατατεθεί τη Δευτέρα. 

Στο μεταξύ οι δύο κόρες του τέως υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη Μιχ. Παπακωνσταντίνου και οι σύζυγοί τους είναι τα τέσσερα νέα πρόσωπα, συγγενείς του πρώην υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, που περιλαμβάνονται στη νέα λίστα Λαγκάρντ. Τα πρόσωπα αυτά, τα οποία είχαν αφαιρεθεί, φέρεται να διαθέτουν δύο λογαριασμούς οι οποίοι περιλαμβάνουν ο ένας 1.222.000 δολάρια ενώ ο άλλος δεν εμφανίζει κίνηση ποσών καθώς είναι κλειστός.

Αυτό έδειξε η σύγκριση των δύο καταλόγων από την έρευνα που έκαναν οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης. Παράλληλα εμφανίζεται και τέταρτο πρόσωπο σε κίνηση λογαριασμού. 

Σύμφωνα με πληροφορίες _και όπως δήλωσε πριν από λίγο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντες_ τα αρχεία που έφτασαν από το Παρίσι είναι, συνολικά, 2062 και τα τρία πρόσωπα έχουν δύο λογαριασμούς. 

Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές ο πολιτικός που κρύβεται πίσω από τους συγγενείς του έχει σχέση και με τη διαδικασία απόκρυψης των ονομάτων. 

Ο συνολικός φάκελος θα πάει σήμερα Παρασκευή, μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης, στη Βουλή και πριν από λίγο ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ν. Παντελής συναντήθηκε με τους οικονομικούς εισαγγελείς Πεπόνη και Μουζακίτη για να του δοθούν διευκρινίσεις σχετικά με την έρευνά τους.

Η διαδικασία αξιολόγησης

Εκτεταμένη αξιολόγηση για τις αλλαγές που έχουν εντοπισθεί μεταξύ των καταλόγων, εκείνου που έφτασε από το Παρίσι και εκείνο που έχει παραδοθεί νωρίτερα, όπως φαίνεται επεξεργασμένο στην Ελλάδα, στις αρμόδιες αρχές (λίστα Λαγκάρντ), περιέχει ο φάκελος που έχει φτάσει στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου και σήμερα προωθείται στη Βουλή. 

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής τα βασικά ευρήματα της έρευνας των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη, μετά την εξέταση της λίστας που έφτασε, με κινηματογραφικό τρόπο, στη χώρα μας παραμονή Χριστουγέννων. 

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες η διαφορά βρίσκεται σε τρία αρχεία που περιέχουν τρία νέα ονόματα και ένα ακόμα που ερευνάται.

Οι εισαγγελείς στις αξιολογήσεις τους επισημαίνουν ότι η λίστα που παραδόθηκε από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών _ όπως ειπώθηκε ρητά στην τριμελή επιτροπή που την παρέλαβε _  προέρχεται από το γαλλικό υπουργείο Δικαιοσύνης και είναι η ίδια με αυτήν που εστάλη στη χώρα μας πριν από δυόμισι χρόνια.

Η εισαγγελία του Αρείου Πάγου θα κληθεί τώρα να αξιολογήσει αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της πλαστογραφίας με την αλλαγή των στοιχείων. Σύμφωνα με πληροφορίες ο αρμόδιος αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νίκος Παντελής έχει καλέσει τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς για περαιτέρω διευκρινίσεις σε σημεία που δεν είναι αρκετά σαφή. 

Πληροφορίες επιμένουν ότι οι δύο εισαγγελείς στο φάκελο που έστειλαν στον Αρειο Πάγο με τελικό προορισμό τη Βουλή, έχουν εκτυπώσει ακόμα και καρτέλες από τα σημεία των δύο καταλόγων, όπου παρατηρούνται διαφορές.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει πορεία και κίνηση λογαριασμού με δικαιούχο που είχε πρωταγωνιστήσει σε σκάνδαλο πριν από 22 χρόνια.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση του ΠαΣοΚ ενώ ο κ. Παπακωνσταντίνου αναμένει την επίσημη ανακοίνωση της εισαγγελίας.

Το παραπεμπτικό έγγραφο

Το παραπεμπτικό έγγραφο  του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Νίκου Παντελή, με το οποίο παραπέμπονται τα πρόσθετα στοιχεία για τη λίστα Λαγκάρντ στη Βουλή, παρουσιάζει το «Βήμα». 

Η Ολομέλεια της Βουλής θα αποφασίσει αν συντρέχει λόγος παραπομπής του πρώην υπουργού κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και το άρθρο 86 του Συντάγματος. 

Ιδιαίτερη σημασία έχει η αναφορά του αντεισαγγελέα ότι το υλικό που έφτασε πρόσφατα από το Παρίσι είναι πανομοιότυπο με εκείνο που εστάλη πριν από 2,5 χρόνια στη χώρα μας...

Δήλωση Γιώργου Παπακωνσταντίνου:

Δήλωση που διαψεύδει οποιαδήποτε ανάμειξή του στο θέμα της λίστας Λαγκάρντ έκανε το απόγευμα της Παρασκευής ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Στη δήλωσή του ζητάει την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

«Τις τελευταίες ώρες γίνεται μια άθλια διαδικασία διαρροών και περιγραφών ονομάτων γύρω από τη "λίστα Λαγκάρντ", σύμφωνα με την οποία "φωτογραφίζονται" άτομα του ευρύτερου συγγενικού μου περιβάλλοντος και γίνονται εικασίες περί "αλλοίωσης".

Δηλώνω κατηγορηματικά τα εξής:

1. Καμμία απολύτως σχέση δεν είχα και δεν έχω με οποιονδήποτε λογαριασμό στη λίστα.

2. Καμμία απολύτως παρέμβαση στα στοιχεία που εγώ ζήτησα και έλαβα από τις Γαλλικές αρχές δεν έχω κάνει - παρέδωσα στους αρμόδιους τα πλήρη στοιχεία που μου παραδόθηκαν.

3. Εάν υπάρχουν λογαριασμοί στη λίστα που αφορούν σε πρόσωπα του ευρύτερου συγγενικού μου περιβάλλοντος, είναι κάτι το οποίο δεν εγνώριζα μέχρι σήμερα.

4. Είναι αυτονόητο ότι όλοι αυτοί οι λογαριασμοί θα ελεγχθούν πλήρως για να φανεί η αλήθεια.

Δεν πρόκειται να αποδεχθώ την κατασκευή ενοχής εκεί που δεν υπάρχει ούτε να γίνω εξιλαστήριο θύμα σε αυτήν την υπόθεση. Άλλωστε με δική μου πρωτοβουλία φρόντισα να έρθουν τα στοιχεία αυτά στην Ελλάδα και τα παρέδωσα στον ΣΔΟΕ για να γίνει έλεγχος.

 Ζητώ να έρθουν όλα τα στοιχεία στο φως - ονομαστικά και άμεσα - και να γίνει πλήρης διερεύνηση».

Δήλωση Γ. Παπανδρέου

Από το Γραφείο του Γιώργου Α. Παπανδρέου, σε απάντηση σχετικών ερωτήσεων δημοσιογράφων για τις εξελίξεις στη γνωστή ως υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ, δόθηκε η ακόλουθη απάντηση:

« Όλα στο φως. Πλήρης διερεύνηση.

Αυτή ήταν και είναι η πάγια θέση του Γιώργου Παπανδρέου».

Πηγή : tovima.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κοινωνική Ενημέρωση: Θέσεις εργασίας