Δευτέρα

Επίθεση στα γραφεία της ΝΔ - Σφαίρα στο γραφείο του Σαμαρά


Εννέα κάλυκες από καλάσνικοφ εντόπισε η αντιτρομοκρατική που συμμετέχει στις έρευνες - Καταδίκη από τα κόμματα - Επικοινωνία Αλ. Τσίπρα με τον Πρωθυπουργό

Ενοπλη επίθεση στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη λεωφόρο Συγγρού 340 σημειώθηκε περίπου στις 3:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει μέχρι στιγμής οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, οι δράστες που επέβαιναν σε ΙΧ αυτοκίνητο προσέγγισαν το κτίριο περνώντας μάλιστα από τον παράδρομο μπροστά από την κεντρική είσοδο. Στη συνέχεια έστριψαν προς την οδό Δοϊράνης και σταμάτησαν το όχημα. Τότε βγήκαν από αυτό και όταν έφτασαν απέναντι από την πλαϊνή μεριά του κτιρίου άρχισαν να πυροβολούν με καλάσνικοφ, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί. Ακολούθως οι δράστες τράπηκαν σε φυγή. Μαρτυρίες κάνουν λόγο για τρία συνολικά άτομα εκ των οποίων το ένα ανέμενε τους συνεργούς του στο όχημα, στη θέση του οδηγού.

Το σημείο από τη πρώτη στιγμή αποκλείστηκε από αστυνομικούς που προσπαθούν να συλλέξουν στοιχεία που μπορεί να οδηγήσουν στα ίχνη των δραστών. Επίσης, θα εξεταστούν προσεκτικά οι εικόνες που έχουν καταγραφεί από τα κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης εξωτερικών χώρων τα οποία βρίσκονται και στο κτίριο των γραφείων της Νέας Δημοκρατίας και παρακείμενων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. από τη μέχρι τώρα εξερεύνηση του χώρου έχουν βρεθεί:

- μία βολίδα, η οποία διαπέρασε την τζαμαρία του 3ου ορόφου και βρέθηκε εντός του Γραφείου του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά,

- μία βολίδα που βρέθηκε στην ταράτσα του κτιρίου,

- εννέα κάλυκες καλάσνικοφ σε νησίδα, στον παράδρομο της Λ. Συγγρού, στο ύψος του αριθμού 348.

Στο μικροσκόπιο της αστυνομίας έχει μπει ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο (μάρκας Toyota Corolla, χρώματος γκρι-ανθρακί),που εντοπίστηκε στις 03.10 π.μ. καμένο σε οικόπεδο που χρησιμοποιείτο ως αυτοσχέδιο πάρκινγκ στην οδό Φλέμινγκ 42, στο Παλαιό Φάληρο σε απόσταση περίπου 3-4 χιλιομέτρων από το σημείο της επίθεσης.

Το όχημα το οποίο, όπως διαπιστώθηκε, είχε κλαπεί στις 12 Ιανουαρίου στη Μεταμόρφωση μέχρι στιγμής δεν έχει εξακριβωθεί αν έχει χρησιμοποιηθεί στην επίθεση γι' αυτό μεταφέρθηκε στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. για περαιτέρω εξέταση ωστόσο πιθανολογείται πως είναι όχημα που χρησιμοποίησαν οι δράστες.


Αντιδράσεις από τον πολιτικό κόσμο

Οπως είπε στο Βήμα 99,5 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, οι δύο άγνωστοι πυροβόλησαν εννέα φορές με καλάσνικοφ. Οι δράστες στόχευσαν και προς το δεύτερο όροφο, όπου βρίσκεται και το γραφείο του προεδρου, Αντώνη Σαμαρά. Μάλιστα, ο κ. Κεδίκογλου μιλώντας λίγο αργότερα στον τηλεοπτικό σταθμό Mega είπε ότι βρέθηκε μια σφαίρα στο γραφείο του Πρωθυπουργού.

«Κανείς δεν μπορεί να τρομοκρατήσει, τη Δημοκρατία, τη ΝΔ, τον πρωθυπουργό», δήλωσε ο γραμματέας της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, με αφορμή την επίθεση με καλάσνικοφ στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ, τονίζοντας ότι «ευτυχώς δεν υπήρχαν θύματα».  

«Η πράξη αυτή πρέπει να καταδικαστεί απ' όλους. Να καταδικαστούν τα άκρα και οι ακρότητες, από όπου και να προέρχονται. Αυτού του είδους οι ενέργειες θα πέσουν στο κένο» προσέθεσε ο κ. Κεφαλογιάννης.  

Την πλήρη διερεύνηση όλων αυτών «των άθλιων γεγονότων» ζητεί ο υπεύθυνος Επικοινωνίας του ΠαΣοΚ Δ. Καρύδης, τονίζοντας ότι στα θέματα της Δημοκρατίας πρέπει να υπάρχει απόλυτη συμφωνία από όλους.

«Είναι γεγονός ότι ξετυλίγοντας αυτό το κουβάρι των επιθέσεων, από την αρχή και δεν αναφέρομαι στο σημερινό περιστατικό, δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Καρύδης τόνισε ότι σε τέτοια γεγονότα δε χωρούν μισόλογα και αστερίσκοι.

Ανακοίνωση εκδόθηκε και από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ όπου αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η επίθεση κατά των κεντρικών γραφείων της Νέας Δημοκρατίας με εγκληματικές μεθόδους υποκόσμου δείχνει ότι υπάρχουν κύκλοι που παίζουν αδίστακτα με τη βία και στρέφονται ευθέως κατά της δημοκρατικής πολιτείας

Το ΠαΣοΚ καταδικάζει την τρομοκρατική ενέργεια, όμως σημειώνει ότι η καταδίκη δεν αρκεί. Όπως  δεν αρκεί να κάνει η αστυνομία τη δουλειά της για την προστασία των πολιτών και των θεσμών.

Η καταδίκη της βίας και η αντίδραση στα φαινόμενα αυτά πρέπει γίνει με μια φωνή από την ελληνική κοινωνία. Η συνεννόηση απέναντι στη βία είναι καθήκον  όλων των πολιτικών δυνάμεων που σέβονται τη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Κανείς δεν δικαιούται να χρησιμοποιήσει τα φαινόμενα βίας για πολιτική και κομματική εκμετάλλευση και οι ανεύθυνες και ανιστόρητες  δηλώσεις του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σκουρλέτη δείχνουν πόσο αδιέξοδα και επικίνδυνα είναι τα μισόλογα και οι αμφιθυμίες.

Αυτό που οφείλουμε όλοι είναι να καταδικάσουμε  ανοιχτά και υπεύθυνα κάθε μορφή βίας και  μέσα από τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών  να προστατεύσουμε την εθνική και κοινωνική συνοχή, την ασφάλεια και τα δικαιώματα των πολιτών ,το δημοκρατικό κεκτημένο της χώρας. Μόνο έτσι η πατρίδα μας θα βγει δυνατή από την κρίση».

Την απερίφραστη καταδίκη της ΔΗΜΑΡ για το περιστατικό αυτό εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Ανδρέας Παπαδόπουλος. «Πρόκειται για ακραία τρομοκρατική ενέργεια. Ευτυχώς που δεν είχαμε θύματα. Ας ευχηθούμε αυτό το συμβάν να είναι το τελευταίο» τόνισε, εκφράζοντας το φόβο  ότι αν συνεχιστούν οι επιθέσεις αυτές θα υπάρξουν θύματα.

«Εμείς χωρίς μισόλογα ανοίγουμε μέτωπο με τη βία, όποιο περίμβλημα και αν την περιβάλλει. Η βία είναι φασισμός. Θα πρέπει όλος ο πολιτικός κόσμος να υψώσει τείχος απέναντι στη βία. Σε αυτή τη φάση δεν χωρούν μισόλογα, αστερίσκοι και συμψηφισμοί» πρόσθεσε.

Τόνισε επίσης ότι «η βλακεία είναι ανίκητη» εάν κάποιοι πιστεύουν ότι «ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος και ο Κουβέλης κάθονται και σχεδιάζουν τέτοια πράγματα». 

Οπως προστίθεται σε σχετική ανακοίνωσε που εξέδωσε το κόμμα:  «Η ΔΗΜΑΡ καταδικάζει απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση στα κεντρικά γραφεία  της ΝΔ. Τα γεγονότα αυτά συνιστούν σοβαρό ζήτημα για τη δημοκρατία μας και στρέφονται εναντίον της κοινωνίας. Αυτή την ώρα χρειάζεται η ομόθυμη καταδίκη των φαινομένων βίας από όλο τον πολιτικό κόσμο. Επιβάλλεται να δημιουργηθεί ένα ισχυρό δημοκρατικό πολιτικό μέτωπο, που θα απομονώσει εκείνους που τρομοκρατούν. Η βία είναι φασισμός».

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, κ. Αλέξης Τσίπρας,  είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό, για να ενημερωθεί για την επίθεση στα γραφεία της ΝΔ, καθώς και για να εκφράσει την ανησυχία του γι’ αυτήν την επικίνδυνη κλιμάκωση της τρομοκρατικής βίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ εξέφρασε την αναγκαιότητα για μία εις βάθος, καθώς και προς όλες τις κατευθύνσεις,  διερεύνηση της υπόθεσης.

Για επικίνδυνη κλιμάκωση των επιθέσεων αυτών έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ  Π. Σκουρλέτης, τονίζοντας ότι «τέτοιες ενέργειες είναι απόλυτα καταδικαστέες».

«Αυτές οι ενέργειες σπέρνουν το φόβο και τον τρόμο και αποπροσανατολίζουν από τα προβλήματα της εποχής μας. Εύχομαι οι ενέργειες αυτές να μην αξιοποιούνται με στρατηγική που υπονομεύει τη Δημοκρατία».

Ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι πρόκειται για στοχοποίηση της ίδιας της Δημοκρατίας και στρέφοντας τα βέλη του κατά της ΝΔ είπε: «Ελπίζω σήμερα να μην πει ότι η αντιπολίτευση επιδίδεται σε επιθέσεις με καλάσνικοφ εναντίον μας».

Επιτιθέμενος κατά της ΝΔ πρόσθεσε, επίσης, τόνισε ότι δρα σαν ακροδεξιά που συναγωνίζεται τη Χρυσή Αυγή.

«Η υπόθεση έχει ένα άρωμα περίεργο που πρέπει να ψάξουμε. Είναι ένα σχέδιο που έχει πολλές πλευρές. Θα πρέπει να δούμε εάν υπάρχουν συγκοινωνούντα δοχεία μεταξύ αυτών που οργανώνουν τις επιθέσεις και πολιτικών κέντρων που δημιουργούν κλίμα εμφυλίου».

«Η καταδίκη είναι αυτονόητη, τέτοιες ενέργειες δεν είναι έκφραση δυσαρέσκειας ή τιμωρίας, ενώ το σημερινό επεισόδιο δείχνει μια κλιμάκωση», τόνισε η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega», αναφερόμενη στην επίθεση στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ. 

Ταυτόχρονα και μετά τη δήλωση του γραμματέα της ΝΔ, Μιχάλη Κεφαλογιάννη για καταδίκη της βίας από τα «δύο άκρα», είπε ότι «η ΝΔ να ψάξει το σκοπό των ενεργειών αυτών», υπογράμμισε ότι «δεν ευθυγραμμιζόμαστε με την αξιοποίηση τέτοιων ενεργειών προκειμένου να τσουβαλιάσουν τη λαϊκή αγανάκτηση» και προσέθεσε ότι κάποιοι μιλούν για βία «και ο καθένας εννοεί ότι θέλει, καθώς θεωρούν βία και τις απεργίες και την περιφρούρηση των απεργιών, περιλαμβάνοντας και τις αγωνιστικές εκδηλώσεις». 

«Εμείς καταδικάζουμε την ατομική τρομοκρατία και τις βομβιστικές ενέργειες, αλλά το θέμα είναι που στοχεύουν και από που προέρχονται, και επιπλέον εμείς δεν υπολογίζουμε ποιος «υπογράφει (με 'επαναστατικά' ονόματα)» τόνισε η κ. Παπαρήγα, για να συμπληρώσει ότι «το θέμα μας απασχολεί πάρα πολύ, καθώς υπάρχει κάθε συμφέρον να μπει ο λαός στον γύψο». 

Επισήμανε, ακόμα, ότι «μετά τη Marfin, οι λαϊκές κινητοποιήσεις έγιναν λιγότερο μαζικές, καθώς φοβήθηκε ο κόσμος» και υπογράμμισε ότι «το ζήτημα είναι να υπάρξει οργανωμένη και συστηματική παρέμβαση του λαού, ενάντια σε ένα σύστημα που έχει σαπίσει και η σαπίλα του διαπερνά τα πάντα». 

Ανέφερε ότι η αντιπαράθεση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ είναι αστεία και αναπαράγει μια δικομματική αντιπαράθεση, επισημαίνοντας ότι η «σφοδρή αντιπαράθεση πρέπει να είναι στο περιεχόμενο της πολιτικής και την ουσία της». 

«Τα δύο κόμματα (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) δεν έχουν ριζικές διαφορές» εκτίμησε η κ. Παπαρήγα προσθέτοντας: «από την άλλη το να θέλει η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ δέκα μετάνοιες την ημέρα για τα γκαζάκια είναι ανόητο». Η κριτική του ΚΚΕ στον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται σε ζητήματα οικονομίας, θεσμών και διαχείρισης της κρίσης, «δεν κάνουμε κριτική σε δηλώσεις στελεχών (του). Το πιο δύσκολο είναι σε ποια σημεία κάνεις αντιπαράθεση», είπε. 

Ερωτηθείσα για τις καταλήψεις τύπου Βίλας Αμαλία ως μορφή κινήματος, η κ. Παπαρήγα επισήμανε ότι «κίνημα σημαίνει αιτήματα, κινητοποίηση και ανάληψη της ευθύνης του ποιος είμαι και όχι ανωνυμία, απουσία αιτημάτων και χρήση (της κατάληψης) από εμένα». 


Πηγή : tovima.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κοινωνική Ενημέρωση: Θέσεις εργασίας