Τετάρτη

Ο δολοφόνος της Ξάνθης και το μοιραίο δικαστικό λάθος


Είχε κατηγορηθεί για επίθεση σε φοιτήτρια. Και τότε είχε πει «την είδα από μακριά και μου άρεσε»

«Σου δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία να γλιτώσεις την φυλακή και να μην επαναλάβεις αυτό που πήγες να κάνεις . Αν όμως ξανασυμβεί, αυτό θα είναι το τέλος…». Η προτροπή αυτή και η έμμεση «απειλή» της εισαγγελέως Καβάλας προς τον 27χρονο Χρήστο Παπάζογλου, πριν από εννιά μήνες, καθόρισε τις κινήσεις και τις επιλογές του δράστη της αποτρόπαιας δολοφονίας της 34χρονης Ζωής Δαλακλίδου, πριν από δύο εβδομάδες στην Ξάνθη.

«Το Βήμα» παρουσιάζει τα άγνωστα, μέχρι σήμερα, στοιχεία της δίκης που είχε πραγματοποιηθεί την Μεγάλη Δευτέρα 9 Απριλίου 2012, για την παρόμοια εγκληματική επίθεση που είχε πραγματοποιήσει -τον Απρίλιο του 2011- ο 27χρονος δολοφόνος, με θύμα μια 21χρονη φοιτήτρια που διέμενε στην Ξάνθη.   

Στη δίκη αυτή ο 27χρονος είχε καταδικασθεί σε έξι μήνες φυλάκιση μόνο για  επικίνδυνες σωματικές βλάβες και είχε αφεθεί ελεύθερος. Λίγους μήνες νωρίτερα είχε αποφυλακισθεί με καταβολή εγγύησης - ύψους 3 000 ευρώ. Ωστόσο, νομικοί μιλούν για ένα «μεγάλο λάθος που έγινε σε αυτό το δικαστήριο το οποίο οδήγησε ουσιαστικά στην απαλλαγή του 29χρονου με οδυνηρές συνέπειες».

Οπως αναφέρει ο δικηγόρος της Καβάλας κ. Θεοφάνης Γκερλετζής, που εκπροσώπησε νομικά την φοιτήτρια, «η κοπέλα μετά τον φόνο στην Ξάνθη επικοινώνησε αμέσως μαζί μου και έντρομη αναγνώρισε, στο πρόσωπο του δολοφόνου, τον άνθρωπο που είχε επιτεθεί και στην ίδια. Όταν είχε δεχθεί την επίθεση είχε σκεφθεί να φύγει από την πόλη, αφού έμενε σε άλλη περιοχή.  Όμως έμεινε για να τελειώσει τις σπουδές της».

Εκείνο ακόμη που εντυπωσιάζει είναι ότι ο 27χρονος σε πρόσφατες συνεντεύξεις αλλοιώνει τα στοιχεία για αυτό το περιστατικό. Η επίθεση εναντίον της 21χρονης φοιτήτριας, σημειώθηκε  γύρω στις μία τα μεσάνυχτα, σε κεντρική πλατεία της πόλης, κοντά σε  πιάτσα των ταξί! Ο  δράστης έπιασε την κοπέλα από τον λαιμό, την τράβηξε προς ένα γειτονικό παράπηγμα και επιχείρησε να την βιάσει. Όμως με το τελευταίο τράβηγμα, η κοπέλα έπεσε στο τσιμέντο, κτύπησε στο κεφάλι και λιποθύμησε. Με αποτέλεσμα ο 27χρονος να ματαιώσει τα σχέδιά του και να τραπεί σε φυγή.

Το θύμα της επίθεσης κατέθεσε ότι συνήλθε μετά από δύο ώρες, πήγε στο σπίτι ενός φίλου της και αμέσως μετά μαζί του, προχώρησε σε καταγγελία στην Αστυνομία. Ο δράστης αναγνωρίστηκε αμέσως γιατί φορούσε ένα μπουφάν με τα όνομα του πρατηρίου βενζίνης στο οποίο εργαζόταν. Συνελήφθη από τους αστυνομικούς της Ξάνθης και έδωσε δύο καταθέσεις. Στην πρώτη  παραδέχθηκε ότι πήγε να βιάσει την κοπέλα αλλά στην δεύτερη το αρνήθηκε.

Το εντυπωσιακό είναι ότι και σε εκείνη την περίπτωση ο Παπάζογλου είπε στο δικαστήριο ότι «της επιτέθηκα γιατί την είδα και μου άρεσε», όπως ακριβώς είχε αναφέρει μετά την άγρια δολοφονία της άτυχης Ζωής.

Το ιδιαίτερα χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι σε πρόσφατες  συνεντεύξεις του ο δολοφόνος της Ξάνθης δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι «με την 21χρονη φοιτήτρια στο περιστατικό του Απριλίου του 2011 είχα κάποια… ντράβαλα και με έκλεισε μέσα. Μου ζητούσε να χωρίσω με την δικιά μου για να τα φτιάξω μαζί της και εκεί την κτύπησα. Και πήγε και μου έκανε μήνυση για απόπειρα βιασμού. Έγινε το δικαστήριο, έδωσε τρεις διαφορετικές καταθέσεις και στο τέλος αθωώθηκα».   

Η αλήθεια, πάντως, φέρεται να είναι εντελώς διαφορετική και  αποκαλύπτει ότι ο δολοφόνος, μετά το άγριο έγκλημα, λέει ψέματα και μέσα από την φυλακή. Όπως ανέφερε ο κ. Γκεζερλής «από την ακροαματική διαδικασία δεν προέκυψε ότι ο Παπάζογλου γνώριζε την κοπέλα. Φάνηκε όμως ότι την είχε στοχεύσει από καιρό και ακολουθούσε από μακριά τις κινήσεις της. Οπως συνέβη δηλαδή και με την δολοφονηθείσα. Επιπλέον ποτέ η κοπέλα δεν άλλαξε τις καταθέσεις της. Επιδίωξε ως την τελευταία στιγμή την καταδίκη του. Όμως το δικαστήριο δυστυχώς έκρινε ότι δεν υπήρξε απόπειρα βιασμού και ο δράστης υποχώρησε γιατί ήταν επιλογή του. Μάλιστα στην δεύτερη κατάθεσή του έφτασε στο σημείο να πει ότι μόλις ξύπνησε η κοπέλα, την περίμενε ευγενικά για να την πάει σπίτι της! Ενώ η αλήθεια ήταν ότι αυτός εξαφανίσθηκε».

Ο δικηγόρος Ελευθερούπολης κ. Παναγιώτης Κάσκογλου, που είχε διορισθεί από το δικαστήριο να εκπροσωπήσει νομικά τον δράστη, σημείωσε ότι «πράγματι από πουθενά δεν προέκυψε ότι προϋπήρχε γνωριμία του πελάτη μου με την κοπέλα. Όμως στο δικαστήριο προσμέτρησε μια γνωμάτευση ιατροδικαστή ότι η κοπέλα έμεινε για λίγα λεπτά λιπόθυμη και ίσως τα γεγονότα δεν έγιναν όπως ακριβώς τα περιέγραφε».

Οπως φαίνεται, αυτές οι «μικρολεπτομέρειες» για τον χρόνο λιποθυμίας της 21χρονης και τις κινήσεις του δράστη αμέσως μετά, στάθηκαν μοιραίες για την ανυποψίαστη Ζωή Δαλακλίδου  περίπου 20 μήνες αργότερα…


Πηγή : tovima.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κοινωνική Ενημέρωση: Θέσεις εργασίας