Τρίτη

Κρυφτούλι για τη διαθεσιμότητα


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ «ΕΘΝΟΥΣ» ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ

Το κρυφτούλι με τους ΑΣΕΠίτες για το θέμα της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου για την κινητικότητα «παίζει» τόσο το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης (ΕΚΔΔΑ) όσο και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.


Μετά το χτεσινό δημοσίευμα του «Εθνους» που αποκάλυπτε την εισήγηση Ελλήνων εμπειρογνωμώνων, μελών της ομάδας εργασίας του ΕΚΔΔΑ για αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της κινητικότητας, το Κέντρο θεώρησε σκόπιμο να επισημάνει ότι η ομάδα εργασίας θα διαμορφώσει προτάσεις μόνο για θέματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των υπαλλήλων, ότι δεν έχει υποβάλει ως «συλλογική οντότητα» πόρισμα για τη διαθεσιμότητα και τέλος ότι προτίθεται να καταθέσει στο υπουργείο Δ. Μεταρρύθμισης εξειδικευμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης υπαλλήλων, οι οποίοι είτε είναι σε διαθεσιμότητα είτε πρόκειται να τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας.

Τα στοιχεία

Η πραγματικότητα όμως διαψεύδει την πολιτική ηγεσία του ΕΚΔΔΑ, που γνώριζε από τα τέλη του 2012 για τις προτάσεις εξαίρεσης από τη διαθεσιμότητα των προσοντούχων υπαλλήλων και των επιλεγέντων μέσω ΑΣΕΠ.

Εξάλλου, πριν από λίγες ημέρες, ο αρμόδιος υπουργός Αν. Μανιτάκης σε ομιλία του στη Βουλή μετά από επίκαιρη ερώτηση του βουλευτού της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη προανήγγειλε αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για την κινητικότητα που θα «προστατεύει» από το νέο καθεστώς, με μεγαλύτερη μοριοδότηση τους αποφοίτους των σχολών δημόσιας διοίκησης και αυτοδιοίκησης. Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το «Εθνος» αναιρούν την εκδοχή του ΕΚΔΔΑ καθώς:

Η απόφαση της Γενικής Γραμματέως του ΕΚΔΔΑ κ. Αν. Αναγνωστοπούλου για τη σύσταση αρμόδιας ομάδας εργασίας με ημερομηνία 11/10/2012 και αρ. Πρωτοκόλλου 9818, αναφέρει ότι έργο της επιτροπής είναι «η πλαισίωση της σχετικής πολιτικής του υπουργείου, παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες και τεχνογνωσία, καθώς και η επεξεργασία απόψεων του ΕΚΔΔΑ, στο πλαίσιο της εν εξελίξει διοικητικής μεταρρύθμισης με προτεραιότητα την αναδιάρθρωση των διοικητικών υπηρεσιών και τη συναφή αξιολόγηση του προσωπικού της διοίκησης», και όχι μόνο προτάσεις για την κατάρτιση και την εκπαίδευση των υπαλλήλων, όπως αναφέρει το ΕΚΔΔΑ.

Κύκλοι του ΕΚΔΔΑ αναφέρουν ότι έχουν κατατεθεί σχετικές προτάσεις τις οποίες δημοσίευσε το «Εθνος», προκειμένου να ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Επικαλούνται δε επιστολή μελών της ομάδας εργασίας -την οποία έχει το «Εθνος»- που απεστάλη ηλεκτρονικά σε όλα τα μέλη της διοίκησης του ΕΚΔΔΑ στις 23/1/2013 όπου υπογραμμίζουν ότι: «Η ομάδα εργασίας, σε συνεδρίασή της λίγες ημέρες μετά την ψήφιση του νόμου (14/11/2012), κλήθηκε από τον πρόεδρο του Δ.Σ. του ΕΚΔΔΑ να υποβάλει απόψεις. Τόσο το ΕΚΔΔΑ, όσο και το υπουργείο προσέδιδαν ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτό (?) και εξαιρετικά επείγοντα χαρακτήρα, ώστε μας ζητήθηκε η κατάθεση των απόψεών μας εντός διαστήματος μίας (1) ημέρας. Στην εν λόγω συνεδρίαση, τα μέλη της ομάδας εργασίας διατύπωσαν τις έντονες επιφυλάξεις τους και υπέβαλαν τις παρατηρήσεις και σχετικές γραπτές προτάσεις τους για τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου της κινητικότητας και της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο εντός των επόμενων 1-3 ημερών».

Γίνεται πλέον σαφές ότι το πόρισμα που δημοσίευσε το «Εθνος» ήταν υπόψη της πολιτικής ηγεσίας του ΕΚΔΔΑ όσο και της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αφού μέλη της ομάδας εργασίας είχαν ενημερώσει σχετικά τόσο το υπουργείο όπως επίσης και βουλευτές όλων των κομμάτων και αποχώρησαν από την ομάδα εργασίας μετά τις τροποποιήσεις του νόμου 4093/12 που δεν συνυπολόγισε τις παρατηρήσεις τους.

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ


Πηγή : ethnos.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κοινωνική Ενημέρωση: Θέσεις εργασίας