Παρασκευή

Η Ρωσία έκλεισε την πόρτα στην Κύπρο μέχρι να συμφωνήσει η τρόικα


Αναχώρησε άπρακτος από τη Μόσχα ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής - Δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ

Οι διαπραγματεύσεις στη Μόσχα ανάμεσα στην Κύπρο και τη Ρωσία τερματίσθηκαν χωρίς επιτυχία, εξαιτίας της έλλειψης ενδιαφέροντος εκ μέρους των ρωσικών επιχειρήσεων για τις προτάσεις επενδύσεων στον ενεργειακό και τον τραπεζικό τομέα, δήλωσε σήμερα Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντον Σιλουάνοφ.

Σε ό,τι αφορά την χαλάρωση των όρων του δανείου ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων που χορηγήθηκε το 2011 από τη Μόσχα προς τη Λευκωσία, η Ρωσία «περιμένει μία απόφαση» των διεθνών δανειστών της νήσου για να αποφασίσει «τη συμμετοχή της σε μία αναδιάρθρωση του χρέους», πρόσθεσε ο Αντον Σιλουάνοφ, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Η πρότασή τους ήταν η εξής: σύσταση δημόσιας επιχείρησης που θα συγκεντρώνει τα περιουσιακά στοιχεία των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πρόσκληση προς τους ρώσους επενδυτές να συμμετάσχουν. Οι επενδυτές μας εξέτασαν τις προτάσεις αυτές και δεν εκδήλωσαν ενδιαφέρον», διευκρίνισε ο ρώσος υπουργός Οικονομικών.

«Μάς πρότειναν επίσης να συμμετάσχουμε στο κεφάλαιο τραπεζών. Αλλά κανένα πιστωτικό μας ίδρυμα δεν έδειξε ενδιαφέρον», πρόσθεσε ο Αντον Σιλουάνοφ.

Ο ρώσος υπυοργός Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι το θέμα της χορήγησης νέου δανείου δεν εξετάσθηκε, διότι η επιβάρυνση με νέο χρέος θα έθετε την Λευκωσία εκτός του πλαισίου που έχει επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής αναχώρησε σήμερα Παρασκευή από τη Μόσχα, χωρίς να υπάρξει καμία ανακοίνωση για συμφωνία, όπως έγινε γνωστό από διπλωματική πηγή στη ρωσική πρωτεύουσα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. 

Η Κύπρος δεν ζήτησε νέο ρωσικό δάνειο, αλλά υπέβαλε προτάσεις για επενδύσεις ρωσικών εταιρειών σε κυπριακές εταιρείες ή χρεόγραφα με αντάλλαγμα μελλοντικά έσοδα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του κυπριακού φυσικού αερίου, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών καθ' οδόν προς το αεροδρόμιο της Μόσχας, για την επιστροφή του στη Λευκωσία.

Ο κ. Σαρρής ξεκαθάρισε ότι κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Αντόν Σιλουάνοφ του ανακοινώθηκε η απάντηση της ρωσικής πλευράς, η οποία δεν εξετάζει τίποτε περισσότερο πλην της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής και διευκολύνσεις σχετικές με το πρώτο ρωσικό δάνειο των 2,5 δισ. ευρώ, που είχε χορηγηθεί στην Κύπρο το Δεκέμβριο του 2011.

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, ξεκαθάρισε ότι ποτέ δεν τέθηκε στο τραπέζι των διαβουλεύσεων θέμα νέου ρωσικού δανείου, διότι αυτό θα ήταν επιβαρυντικό για το δημόσιο χρέος της Δημοκρατίας. Επίσης, διέψευσε κατηγορηματικά ότι ετέθη ποτέ από ρωσικής πλευράς οποιαδήποτε πρόταση ένταξης της Κύπρου στην υπό ρωσική επιρροή Ευρασιατική Ένωση ή θέμα αποχώρησής της από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ. Αντιθέτως, όπως είπε, η Ρωσία αντιμετώπισε καθ' όλη τη διάρκεια των συνομιλιών την Κύπρο ως μέλος της ΕΕ, που πρέπει πρωτίστως εντός των πλαισίων της να επιλύσει τα θέματα διάσωσης της οικονομίας της.

Ερωτηθείς εάν ετέθη θέμα ναυτικών διευκολύνσεων αρνήθηκε να τοποθετηθεί χαρακτηρίζοντας «λεπτό» το ζήτημα.
Σε σχέση με το θέμα «παρουσίας» εκπροσώπων της τρόικας κατά τις κυπρο-ρωσικές διαβουλεύσεις, ο κ. Σαρρής είπε ότι λόγω της παρουσίας πολυμελούς αντιπροσωπείας, που συνόδευε τον πρόεδρο της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο, υπήρξαν παράλληλες διαβουλεύσεις Ρώσων και Ευρωπαίων αξιωματούχων για την οικονομική κρίση στην Κύπρο και τίποτε περισσότερο.


Πηγή : tovima.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κοινωνική Ενημέρωση: Θέσεις εργασίας