Πέμπτη

Σε καλό δρόμο η εφαρμογή της «θετικής» λίστας φαρμάκων


Σε καλό δρόμο η εφαρμογή της «θετικής» λίστας φαρμάκων

Ξεκίνησε η εφαρμογή της «θετικής» λίστας φαρμάκων στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Σύμφωνα με εκπροσώπους του υπουργείου Υγείας και της Ηελκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), η ενσωμάτωση της «θετικής» λίστας στο σύστημα ολοκληρώθηκε επιτυχώς.

Από τα πρώτα στοιχεία, περίπου 167.000 συνταγών που εκτελέσθηκαν από το πρωί μέχρι τις 2 μ.μ. της Πέμπτης, προκύπτει μέσο όφελος περίπου 3,2% για τους ασφαλισμένους από τον νέο τρόπο υπολογισμού της συμμετοχής τους.

Σημειώνεται ότι με τη νέα «θετική» λίστα ο ασθενής θα μπορεί να κάνει χρήση είτε πρωτότυπου είτε γενόσημου φαρμάκου. Στην περίπτωση που η λιανική τιμή του φαρμάκου είναι υψηλότερη από την ασφαλιστική, το 50% της διαφοράς θα καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ και το 50% από τον ασφαλισμένο. Μέχρι σήμερα ο ασθενής - ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ πλήρωνε συχνά το 100% της διαφοράς, αφού ο ασφαλιστικό του φορέας κάλυπτε μόνο το κόστος του φθηνότερου γενόσημου φαρμάκου.

Εκτιμάται ότι με την εφαρμογή του νέου μέτρου θα μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη που πληρώνουν οι ασθενείς από την τσέπη τους κατά 50 εκατ. ευρώ ετησίως.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κοινωνική Ενημέρωση: Θέσεις εργασίας