Σάββατο

Ε. Βενιζέλος: Κοινός στρατηγικός στόχος ο τερματισμός της κατοχής

Από: http://ikypros.com/?p=29927







  • 0
    Share
  • ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ


    Ιδιαίτερη, και με σημασία αναφορά στην άρνηση της Τουρκίας να αποδεχθεί την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας «και τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης», συμπεριέλαβε ο Αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος στην φετινή δήλωσή του για τα 40 χρόνια της τουρκικής εισβολής στη Κύπρο.

    «Η Τουρκία», τόνισε, «εξακολουθεί να παραβιάζει κατάφωρα τη διεθνή νομιμότητα στην Κύπρο, να δηλώνει προκλητικά ότι δεν πρόκειται να συμμορφωθεί με Αποφάσεις, όπως η πρόσφατη Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να αρνείται τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    Πέραν αυτού, συμπλήρωσε ο κ., Βενιζέλος, «υπάρχει και η άλλη όψη, η άλλη αλήθεια, η δική μας αλήθεια, που είναι η δοκιμασμένη αντοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία αποτελεί πλήρες και ισότιμο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναγνωρίζεται ως στρατηγικός εταίρος τρίτων και αναντικατάστατος παράγοντας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

    Επανέλαβε ότι προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης και «κοινός στρατηγικός στόχος» Κύπρου και Ελλάδος είναι ο τερματισμός της κατοχής και των συνεπειών της και η εξεύρεση εθνικά αποδεκτής, συνολικής, δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, στο πλαίσιο των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε. και του ευρωπαϊκού κοινοτικού κεκτημένου».

    «Πηγή και εγγύηση της αποτελεσματικότητάς μας είναι η αδελφική συνεργασία και ο διαρκής συντονισμός των δύο κρατών μας», υπογράμμισε με νόημα.

    Αφού απέτισε φόρο τιμής σε «Κυπρίους και Ελλαδίτες υπερασπιστές της Μεγαλονήσου», και θύμισε τον όλεθρο που άφησε πίσω του ο εισβολέας και κατακτητής, («παράνομος εποικισμός των κατεχομένων, το δράμα των οικογενειών των αγνοουμένων, ο ξεριζωμός των διακοσίων χιλιάδων και πλέον εκτοπισμένων αδελφών μας, η σύληση των ορθόδοξων τόπων λατρείας και των αρχαίων μνημείων του πολιτισμού μας»), διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα θα παραμείνει στο πλευρό της Κύπρου, συμπαραστάτης και αρωγός του κυπριακού Ελληνισμού», τονίζοντας πως «η θέση μας αυτή είναι ιστορικά δεδομένη και η πορεία μας κοινή».
    - See more at: http://ikypros.com/?p=29927#sthash.7G5K5wzB.dpuf
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Κοινωνική Ενημέρωση: Θέσεις εργασίας