Πέμπτη

Βρεφονηπιακοί σταθμοί έπαιρναν επιδοτήσεις για να φιλοξενούν παιδιά δωρεάν αλλά χρέωναν και τους γονείς

Από: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=439698

Δύο βρεφονηπιακοί σταθμοί, οι οποίοι είχαν απορροφήσει κονδύλια από το ΕΣΠΑ,προκειμένου οι γονείς να μην πληρώνουν τροφεία ή δίδακτρα και να μην χρειάζεται να καταβάλουν οποιοδήποτε άλλο ποσό είτε για τη σίτιση ή τη μετακίνηση των παιδιών, τελικά έπαιρναν χρηματικά ποσά με την πρόφαση ότι το πρόγραμμα δεν προέβλεπε τις παραπάνω δαπάνες.


Συγκεκριμένα, οι δύο βρεφονηπιακοί σταθμοί, ένας στον Πειραιά και ένας στο Βόλο,  συμμετείχαν σε επιχειρησιακό πρόγραμμα ανάπτυξης ανθρωπίνου δυναμικού, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και είχαν συνάψει συμβάσεις με τον Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης Συμβάσεων, λαμβάνοντας μεγάλα ποσά για την κάλυψη του συνολικού κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών τους, προκειμένου οι γονείς να μην πληρώνουν τροφεία ή δίδακτρα και να μην χρειάζεται να καταβάλουν οποιοδήποτε άλλο ποσό είτε για τη σίτιση ή τη μετακίνηση των παιδιών.
Οι δύο σταθμοί ωστόσο απαιτούσαν από τους γονείς να καταβάλουν επιπλέον χρήματα για τη μετακίνηση των παιδιών, ισχυριζόμενοι ότι το πρόγραμμα δεν κάλυπτε τη συγκεκριμένη δαπάνη.
Παράλληλα, οι δύο σταθμοί πρόσφεραν γεύματα έναντι χρημάτων ή σε κάποιες περιπτώσεις πρόσφεραν μικρότερο αριθμό γευμάτων από τον προβλεπόμενο στη σχετική σύμβαση, κατά παρέκκλιση του προγράμματος, που απαγόρευε την οποιαδήποτε χρέωση στους γονείς.
Επιπλέον, αποκόμιζαν παράνομο περιουσιακό όφελος σε βάρος του Δημοσίου καθώς σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, ενώ είχε διακοπεί η φοίτηση παιδιών ή/και η φύλαξη βρεφών, συνέχιζαν να εισπράττουν τις επιδοτήσεις από το Ε.Σ.Π.Α..
Όσον αφορά στα ποσά που άντλησαν από το ΕΣΠΑ, ο βρεφονηπιακός σταθμός στον Πειραιά, είχε χρηματοδοτηθεί με το συνολικό ποσό των 106.400,00 €, ενώ έπειτα από την διαπίστωση των παραβάσεων και μετά από έλεγχο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης, μέρος του ποσού ανακλήθηκε ως αχρεωστήτως καταβληθέν.
Ο βρεφονηπιακός σταθμός στο Βόλο, είχε χρηματοδοτηθεί για τη φύλαξη 118 νηπίων με το συνολικό ποσό των 461.700,00€ για υπηρεσίες που ουσιαστικά δεν παρείχε στους γονείς.
Επίσης διαπιστώθηκε ότι χρέωνε υπηρεσίες μετακίνησης και σίτισης που δεν παρείχε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κοινωνική Ενημέρωση: Θέσεις εργασίας