Τετάρτη

Τις «κουρεμένες» καταθέσεις τους διεκδικούν εκατό Έλληνες

Από: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=439704

Εκατό επενδυτές από την Ελλάδα προσέφυγαν στο διεθνές διαιτητικό δικαστήριο επενδυτικών διαφορών κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας για το «κούρεμα» των καταθέσεών τους σε κυπριακές τράπεζες τον Μάρτιο του 2013, υποστηρίζοντας ότι απώλεσαν 50 εκατ. ευρώ.
Στιγμιότυπο του Μαρτίου 2013 όταν ουρές καταθετών παρατηρούνταν έξω από υποκατάστημα της Λαϊκής Τράπεζας στη Λευκωσία. Φωτ.:PATRICK BAZ / AFP  

Στιγμιότυπο του Μαρτίου 2013 όταν ουρές καταθετών παρατηρούνταν έξω από υποκατάστημα της Λαϊκής Τράπεζας στη Λευκωσία. Φωτ.:PATRICK BAZ / AFP Η διαδικασία γίνεται στη βάση διμερούς συμφωνίας Κύπρου και Ελλάδας, που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά, ενώ τον κύκλο των εκατό αγωγών άνοιξε ο τέως πρόεδρος της τέως Λαϊκής Τράπεζας, Ανδρέας Βγενόπουλος.
Η κυπριακή Δημοκρατία έχει διορίσει, σύμφωνα με το γενικό εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, διεθνή γραφεία για να την υπερασπίσουν και όπως εξήγησε ο ίδιος, όλες οι περιπτώσεις θα αντιμετωπιστούν ως μία υπόθεση, καθώς το αίτημα είναι κοινό και προκύπτει μέσω της διμερούς συμφωνίας που έχει συνάψει παλαιότερα η Κύπρος με την Ελλάδα.
Σημείωσε ότι οι πλείστοι επενδυτές που καταχώρησαν αγωγή κατά της κυπριακής δημοκρατίας ισχυρίζονται ότι έγιναν λανθασμένοι χειρισμοί για να οδηγηθούν οι επενδύσεις τους σε εκμηδενισμό. Οι διαδικασίες, είπε, γίνονται γραπτώς με δικόγραφα και η κάθε πλευρά υποβάλλει τις δικές της παραστάσεις.
Ο κ. Κληρίδης επεσήμανε ότι οι εν λόγω νομικές διαδικασίες είναι πολύπλοκες λόγω του πρωτογενούς χαρακτήρα. Ενδεικτικά ανέφερε ότι οι διαδικασίες για το διορισμό κοινού αποδεκτού προέδρου του διαιτητικού δικαστηρίου κράτησαν έξι μήνες.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κοινωνική Ενημέρωση: Θέσεις εργασίας