Το εγχείρημα χαρακτηρίζεται δύσκολο και η κυβέρνηση δηλώνει αβέβαιη για το εάν θα καταφέρει να αποφύγει νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις
Να λύσουν την πολυπαραγοντική και δύσκολη εξίσωση της εξεύρεσης των 11,5 δισ. ευρώ καλούνται σήμερα το πρωί στις 10 στο Μέγαρο Μαξίμου σε σύσκεψη που βρίσκεται σε εξέλιξη, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν τη κυβέρνηση και οι οποίοι θα λάβουν υπ’ όψιν τους μια σειρά παραμέτρων.
Ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς μαζί με τους προέδρους του ΠαΣοΚ, κ. Ευ. Βενιζέλο και της ΔΗΜΑΡ, κ. Φ. Κουβέλη, θα συζητήσουν εκτενώς το θέμα των 11,5 δισ. ευρώ, αλλά και το ποια στρατηγική θα ακολουθήσουν στο επίσης σημαντικό ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης με τους πιστωτές.
Στη σύσκεψη, που θα παραστεί για αρκετή ώρα και ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας, ο οποίος θα συναντηθεί τελικώς στις 26 Ιουλίου όπως ανακοινώθηκε, με τους επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών, Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), την Πέμπτη 26 Ιουλίου, αναμένεται να συζητηθεί και ποια θα είναι από εδώ και στο εξής η στρατηγική της κυβέρνησης: πολιτική στάση ή τεχνοκρατική κατεύθυνση.
Το κρίσιμο ζήτημα όμως είναι οι πηγές από τις οποίες θα εξοικονομηθούν τα 11,5 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι και νωρίς το πρωί ανώτατα κυβερνητικά στελέχη επέμεναν ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφευχθούν οι οριζόντιες περικοπές.
Η εξίσωση είναι εξαιρετικά δύσκολη και με βάσει τις τελευταίες πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, ότι η περαιτέρω μείωση που μπορεί να γίνει σε επίπεδο δαπανών είναι μόνο 10%, δημιουργεί πονοκεφάλους, αφού η λήψη νέων επώδυνων μέτρων, μοιάζει εφιαλτικός δρόμος.
Η κρίσιμη παράμετρος είναι η στάση του κ. Βενιζέλου στη σύσκεψη, που ενδέχεται να επηρεάσει και τη συμπεριφορά του κ. Κουβέλη έναντι του πακέτου των νέων μέτρων. Ο Πρωθυπουργός επιμένει ότι πρέπει πάση θυσία να προστατευθεί το κοινωνικό κεκτημένο και να μη συμπιεστούν περαιτέρω μισθωτοί και συνταξιούχοι, ενώ από την άλλη πλευρά ο κ. Βενιζέλος θεωρεί ότι «είναι σχεδόν αδύνατο να συγκεντρωθούν 11,5 δισ. ευρώ στη διετία, λόγω ύφεσης».
Έως αργά το βράδυ καταβλήθηκε προσπάθεια από το Μέγαρο Μαξίμου να συνετιστούν οι υπουργοί, στους οποίους διαμηνύθηκε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια υπαναχώρησης από τα όσα έχει συμφωνήσει η χώρα και οφείλουν όλοι να συνδράμουν, αφού οι πρώτες τους κινήσεις για περικοπές, με το… ζόρι επέφεραν εξοικονόμηση 5,680 δισ. ευρώ.
Η εντολή του Μεγάρου Μαξίμου προς τους υπουργούς ήταν να επαναπροσδιορίσουν όλους τους προϋπολογισμούς των υπουργείων τους από μηδενική βάση με όπλο το επιχείρημα της Τράπεζας της Ελλάδος ότι το 30% περίπου των κονδυλίων που διοχετεύονται για την καθημερινή λειτουργία των υπηρεσιών του δημοσίου, σπαταλούνται αλόγιστα.
«Εάν θέλουμε να κερδίσουμε τη βελτίωση του οικονομικού προγράμματος, οφείλουμε να εμφανιστούμε πρώτα εμείς ως μέλη της κυβέρνησης απολύτως συνεπή στις υποχρεώσεις μας» είναι το βασικό μήνυμα από το Μέγαρο Μαξίμου.
Ενδεικτικά πιθανές μειώσεις στα υπουργεία
Στο υπουργείο Εργασίας εξοικονόμηση 4 δισ. ευρώ από επιδόματα, συντάξεις και μείωση εφάπαξ. Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ, με τις εξής κινήσεις: μείωση 30% διευθύνσεων, τμημάτων κ.ά., μειώσεις μισθών στις ΔΕΚΟ, 250 λουκέτα – συγχωνεύσεις Οργανισμών, 1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις και αναγκαστικές μετατάξεις. Στο υπουργεία Υγείας και Παιδείας 2,2 δισ. ευρώ, στο πρώτο από τις φαρμακευτικές δαπάνες κυρίως και στο δεύτερο από τη μείωση των λειτουργικών δαπανών. Στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας εξοικονόμηση 800 εκατ. ευρώ από εξοπλιστικά και ισοδύναμα μέτρα. Στο υπουργείο Εσωτερικών εξοικονόμηση 700 εκατ. ευρώ από μείωση επιχορηγήσεων.
Πηγή : tovima.gr