Με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα στη Βουλή προχωρούν οι βελτιωτικές αλλαγές στο νόμο – πλαίσιο για τα πανεπιστήμια. Το ζήτημα αυτό συζητήσαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση, ανάβοντας το «πράσινο φως».
Οι επικείμενες αλλαγές στο νόμο – πλαίσιο βέβαια είναι μόνο μια πτυχή των σαρωτικών αλλαγών που αναμένονται στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στο αμέσως προσεχές διάστημα και με το χαρακτήρα του επείγοντος αναμένεται να ξεκινήσει διάλογος για την αναδιάρθρωση των πανεπιστημίων. Το σχέδιο ονομάζεται «Αθηνά» και θα πρόκειται για μία μορφής σχέδιο «Καλλικράτη» που θα περιλαμβάνει ριζική αναδιάρθρωση τμημάτων μέσα από συγχωνεύσεις τμημάτων ομοειδών αντικειμένων, ακόμα και κατάργηση μερικών από αυτά.
Ένα ακόμα ενδεχόμενο που εξετάζεται είναι η συγχώνευση ακόμα και ολόκληρων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, μετά την αναδιάρθρωση σχολών και τμημάτων, προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα για μείωση των λειτουργικών δαπανών των ιδρυμάτων.
Στόχος του διαλόγου για τις αλλαγές στη δομή των πανεπιστημίων είναι να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες, προκειμένου οι όποιες αλλαγές προκύψουν μέσω συγχωνεύσεων και καταργήσεων τμημάτων να ενταχθούν στο μηχανογραφικό των πανελλαδικών εξετάσεων του 2013 και τα πανεπιστήμια να είναι έτοιμα να δεχθούν φοιτητές στα «νέα» τμήματα από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.
Σε ό, τι αφορά το νόμο – πλαίσιο το υπουργείο Παιδείας φαίνεται να αποδέχεται το αίτημα των διοικήσεων για την εξάντληση της θητείας των πρυτανικών αρχών. Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει οι νυν πρυτανικές αρχές να εφαρμόσουν το νόμο και να διεξαχθούν οι εκλογές των μελών των Συμβουλίων Διοίκησης, διαδικασία για την οποία θα είναι υπεύθυνες, διαφορετικά θα εκπίπτουν και θα παραπέμπονται για παράβαση καθήκοντος.
Ετσι, με εξαίρεση τρία πανεπιστήμια στα οποία λήγει η θητεία των πρυτανικών αρχών τους τον Αύγουστο, στα υπόλοιπα θα ολοκληρώνεται η θητεία τους και μετά θα αναλαμβάνουν τα νέα συμβούλια διοίκησης.
Πηγή : real.gr