Πέμπτη

Μετά το καλοκαίρι ο διαγωνισμός για προμήθεια καυσίμων στα ελικόπτερα

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Πέμπτη σε Μεσσηνία, Μάνη, Κύθηρα


Πολύ υψηλός είναι για την Πέμπτη ο κίνδυνος πυρκαγιάς για την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας (ο δήμος Τριφυλλίας σε κατηγορία κινδύνου 3), την Ανατολική Μάνη (Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας) και τα Κύθηρα (Περιφερειακής Ενότητας νήσων Περιφέρειας Αττικής), σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Εν τω μεταξύ αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι ο διαγωνισμός για τον προμηθευτή αεροπορικού καυσίμου για τα ελικόπτερα που μισθώθηκαν το καλοκαίρι από το Πυροσβεστικό Σώμα για την δασοπυρόσβεση θα γίνει στις 10 Σεπτεμβρίου 2012, αφού έχει περάσει το καλοκαίρι το οποίο χαρακτηρίζεται ως η τρίτη πιο καταστροφική μετά το 2000 και το 2007 με βάση τις καμένες εκτάσεις.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών Δασικών Πυρκαγιών βάση των οποίων το διάστημα Ιουνίου - Αυγούστου και μόνο από τις μεγαλύτερες (70) πυρκαγιές κάηκε έκταση μεγαλύτερη των 500.000 στρεμμάτων.

Η νέα ημερομηνία αναφέρεται σε έγγραφο με ημερομηνία 29 Αυγούστου 2012 της Διεύθυνσης Οικονομικού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής με τίτλο: «Δημόσιος Επαναληπτικός Μειοδοτικός Διαγωνισμός με διαπραγμάτευση για την ανάδειξη προμηθευτή σε αεροπορικό καύσιμο τύπου JET - A1 για τα πολιτικά αεροδρόμια Τατοΐου, Ρόδου, Τρίπολης, Σάμου, Κέρκυρας, Μυτιλήνης, Κω, Ζακύνθου, Κεφαλλονιάς και Αγρινίου, για τα μισθωμένα ελικόπτερα δασοπυρόσβεσης του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπυρικής περιόδου 2012».

Σύμφωνα με καταγγελίες κατά την διάρκεια του καλοκαιριού τα πληρώματα των συγκεκριμένων ελικοπτέρων όποτε χρειάζονταν έπρεπε να διανύουν σημαντικές αποστάσεις, χάνοντας παράλληλα πολύτιμο χρόνο, για να προμηθεύονται καύσιμα από την Πολεμική Αεροπορία αφού ο διαγωνισμός απέβη άκαρπος και αποφασίστηκε η επανάληψη του.

Τι έκαψε φέτος την Ελλάδα
Ο Αύγουστος, σύμφωνα με στοιχεία του αντιστράτηγου Πυροσβεστικού Σώματος εν αποστρατεία κ. Ανδριανού Γκουρμπάτση, ήταν ο πιο καταστροφικός μετά το 2007. Σε σχέση με το ίδιο μήνα του 2011 ήταν λιγότερες κατά 11,4% οι πυρκαγιές αλλά αυξημένες κατά 151,4% οι καμένες εκτάσεις. Βάση των ίδιων στοιχείων από την 1η Ιανουαρίου έως την 31η Αυγούστου εκδηλώθηκαν στη χώρα 7.336 αγροτοδασικές πυρκαγιές ενώ το αντίστοιχο διάστημα το 2011 είχαν ξεσπάσει 6.650.

Ο κ. Γκουρμπάτσης αναφερόμενος στα αίτια σημείωσε ότι οι κλιματικές συνθήκες που επικράτησαν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά γενικότερα στη νότια Ευρώπη είχαν σαν αποτέλεσμα να ξεσπάσουν δασικές πυρκαγιές. Ειδικότερα, όπως είπε, σημαντικός παράγοντας ήταν η πρόωρη ξηρασία τον Ιούνιο ενώ συνήθως ήταν Αύγουστο σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες. Παράλληλα οι δυνατοί άνεμοι βοηθούσαν στην εξάπλωση της φωτιάς και ήταν δύσκολο για τους πυροσβέστες να την ελέγξουν.

Παράλληλα σημείωσε πως ο σχεδιασμός για την δασοπυρόσβεση πρέπει να αλλάξει καθώς στηρίζεται ακόμα στα δεδομένα που υπήρχαν το 1998 - οπότε πέρασε από την Δασική Υπηρεσία στο Πυροσβεστικό Σώμα - και να στηριχθεί κυρίως στην πρόληψη και όχι στην καταστολή.

Έκανε λόγο για ελλείψεις σε οργανωτικό επίπεδο και συμπλήρωσε ακόμη ότι φέτος λόγω της κρίσης τα κονδύλια προς την Πυροσβεστική και τους Δήμους έφτασαν μειωμένα αλλά και καθυστερημένα με αποτέλεσμα να μην υπάρξει έγκαιρη πρόληψη.

Επίσης τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν πιο αυστηρές οι ποινές για όσους συλλαμβάνονται για εμπρησμούς. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στα τέλη Αυγούστου η Πυροσβεστική «σχηματίστηκαν δικογραφίες για πρόκληση εμπρησμού σε αγροτοδασικές εκτάσεις σε βάρος 250 ατόμων: 26 για πρόθεση και 224 για αμέλεια. Στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας συνελήφθησαν 82 άτομα, 17 για εμπρησμό από πρόθεση και 65 για εμπρησμό από αμέλεια. Προφυλακιστέα κρίθηκαν δύο εκ των παραπάνω ατόμων».

Ο κ. Γκουρμπάτσης υπολογίζει ωστόσο ότι το ποσοστό καταδίκης εμπρηστών είναι μόλις 2,9%, από τα πιο μικρά σε παγκόσμιο επίπεδο και προτείνει εφόσον συλλαμβάνεται κάποιος για εμπρησμό σε ημέρα με υψηλό βαθμό επικινδυνότητας να κατηγορείται αυτοδικαίως και για ενδεχόμενό δόλο.

Επιπλέον επεσήμανε πως θα πρέπει και ο μηχανισμός των ανακριτικών τμημάτων να γίνει πιο αποτελεσματικός και να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των πυρκαγιών που εξιχνιάζονται.


Πηγή : tovima.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κοινωνική Ενημέρωση: Θέσεις εργασίας