Δευτέρα

Τα ανοικτά μέτωπα της κυβέρνησης


Αγρότες, ναυτεργάτες, Πανεπιστήμια και έντονες διαφωνίες απειλούν τη συνοχή της

Πάνω σε ωρολογιακές βόμβες κάθεται η τρικομματική κυβέρνηση που εμφανίζει σημάδια ασυνεννοησίας, ενώ είναι σαφής και η έλλειψη συνοχής, σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή που η χώρα κινδυνεύει να…«κοπεί» στη μέση από τα τρακτέρ, ενώ τα νησιά παραμένουν για πέμπτη μέρα αποκλεισμένα, λόγω της απεργίας των ναυτεργατών.

 Οι μέχρι στιγμής απόπειρες να ανακτηθεί η πρωτοβουλία των κινήσεων από την κυβερνητική παράταξη, δεν έχουν αποδώσει και ο κυβερνητικός συνασπισμός βρίσκεται σε ένα πεδίο που υπάρχουν  πολλές ωρολογιακές βόμβες που ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκαλέσουν, εάν δεν απασφαλιστούν, πολλαπλά τραύματα.

 Η πρώτη ωρολογιακή βόμβα, κτυπάει εδώ και μέρες στα μπλόκα των αγροτών, αλλά ουδείς έχει επιδείξει ειλικρινή διάθεση να την απασφαλίσει, ενώ όλα είναι ανοικτά, αφού ανά πάσα στιγμή, μπορεί να ξεκινήσουν οι αποκλεισμοί των εθνικών οδών.

 Η δεύτερη βρίσκεται στα λιμάνια, όπου οι ναυτεργάτες, συνεχίζουν την απεργία τους, προκαλώντας εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ βρισκόμαστε, λίγο πριν δοθεί το σήμα για πολιτική επιστράτευση.

 Η τρίτη ωρολογιακή βόμβα είναι στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, που αρχίζουν τις αντιδράσεις για το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας, για «συνενώσεις» και συγχωνεύσεις, βάσει του σχεδίου «Αθηνά».

 Η τέταρτη ωρολογιακή βόμβα, είναι η ίδια η κοινωνία που δεν αντέχει άλλο και στέλνει μηνύματα, μέσω των βουλευτών, από την κακή οικονομική κατάστασή της.

 Η πέμπτη ωρολογιακή βόμβα, είναι στο εσωτερικό της ίδιας της κυβέρνησης και έχει τοποθετηθεί στο βασικό πυλώνα της, τη ΝΔ, καθώς μεγάλος αριθμός βουλευτών αντιδρά και επιτίθεται κατά του υπουργού Οικονομικών, κ. Ι. Στουρνάρα για την υπερφορολόγηση των ακινήτων.

 Η έκτη ωρολογιακή βόμβα, βρίσκεται στα θεμέλια του Μέγαρο Μαξίμου – Ιπποκράτους- Αγ. Κωνσταντίνου, καθώς παρατηρείται απόσταση και χάσμα για σειρά κυβερνητικών επιλογών και κινήσεων, όπως π.χ. στη σκληρή εφαρμογή του δόγματος «νόμος και τάξη».

 Ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς είναι αρκετά πιεσμένος, καθώς η έβδομη ωρολογιακή βόμβα είναι τοποθετημένη κάτω από το γραφείο του, ενώ ο ίδιος ξέρει ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα αποφάσεις για τις οποίες, όπως διαφάνηκε, πολλές φορές τον τελευταίο καιρό, δεν υπάρχουν οι αναγκαίες ενδοκυβερνητικές ισορροπίες.

 Τα ορατά και οξυμένα προβλήματα της οικονομίας, οι επερχόμενες κοινωνικές εντάσεις, οι σκληρές επιθέσεις της αντιπολίτευσης, η αγωνία για τις κινητοποιήσεις, αλλά και οι κρίσιμες αποφάσεις στα μεγάλα θέματα, όπως για τα «ασημικά» της χώρας που διαγκωνίζονται ξένες δυνάμεις, βάζουν την κυβέρνηση με την πλάτη στον τοίχο, ενώ ο Πρωθυπουργός πρέπει να αντιμετωπίσει και τις «άναρχες» διαφωνίες ορισμένων στελεχών.

 Την ίδια στιγμή, στο παρασκήνιο, υπάρχουν πολλά στελέχη που δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους, για τις αδεξιότητες και τις χαμένες ευκαιρίες της τελευταίας περιόδου, που εξουδετέρωσαν τον πολιτικό σχεδιασμό.

 Παράλληλα, το κρίσιμο στοιχείο είναι ότι οι προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση των κινητοποιήσεων είναι διαφορετικές, ενώ δεν φαίνεται ότι υπάρχει συναντίληψη.

 Ο φόβος των τρακτέρ
 
Πολλοί υπουργοί, δεν δείχνουν προθυμία να συνυπογράψουν εν λευκώ τους μελλοντικούς χειρισμούς της κυβέρνησης, ενώ καθώς δεν υπάρχει συναντίληψη στις τάξεις του κυβερνητικού συνασπισμού τρομάζει η «έφοδος» των τρακτέρ.
 
Το άγχος είναι μεγάλο, διότι οι αποκλεισμοί εθνικών οδών, ως επιθετική κίνηση, αποτελεί κρίσιμη παράμετρο, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου, αναγνωρίζουν ότι το ΚΚΕ έχει ειδικό ρόλο σε αυτό το πεδίο, όπως και στο χώρο των ναυτεργατών.

 Η στάση του Περισσού αποτελεί «κλειδί» και στην κυβέρνηση δεν υπάρχει κατάλληλο σχέδιο αντιμετώπισης του ΚΚΕ, το οποίο κινείται επιθετικά, μετά και τις πρόσφατες μαζικές συλλήψεις συνδικαλιστών του.

 Στα ενδότερα της κυβέρνησης, υπάρχει απόκλιση στις εκτιμήσεις για «περιορισμένες δυνατότητες των τρακτέρ», και μια ομάδα υπουργών επιμένει να μην «καταφύγει η κυβερνητική πολιτική» πίσω από αστυνομικούς σχεδιασμούς.

 Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, που ενδέχεται να γίνει εντός της εβδομάδας, μπορεί να λειτουργήσει, όπως εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη, μάλλον συσπειρωτικά για την κυβέρνηση, η οποία δεν δείχνει έτοιμη να αντιμετωπίσει με ενιαίο τρόπο όσα επακολούθησαν.

 Πυγμή στα λιμάνια και επιστράτευση

 Ένα βήμα πριν ενεργοποιήσει το όπλο της πολιτικής επιστράτευσης των απεργών ναυτεργατών βρίσκεται η κυβέρνηση, μετά τη νέα απόφαση για άλλη μια 48ωρη απεργία.

 Η κατάσταση στα λιμάνια είναι εκτός ελέγχου, ενώ η ΠΝΟ δοκιμάζει τις αντοχές της κυβέρνησης, καθώς με τη νέα 48ωρη απεργία, ήδη τα νησιά θα συμπληρώσουν έξι μέρες αποκλεισμένα.

 Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί, σε ένα άλλο χώρο που κάνει επίδειξη δύνάμης το ΚΚΕ, να υποχωρήσει και παρά τις δημόσιες δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας, κ. Κ. Μουσουρούλη, ότι ο διάλογος συνεχίζεται, βρισκόμαστε, λίγο πριν ανακοινωθεί η πολιτική επιστράτευση.

 Όλα τα πιθανά ενδεχόμενα έχουν συζητηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ η κεντρική γραμμή είναι πως δεν μπορεί να ξεπεραστεί η κρίση, με κλειστές εθνικές οδούς, γραφεία και κτίρια υπό κατάληψη, λιμάνια αποκλεισμένα, διότι η οικονομία πλήττεται.

 Ο Πρωθυπουργός παραμένει αμετακίνητος στη λογική «ο νόμος είναι νόμος» και δεν θεωρεί ότι η κυβέρνηση, και με βάσει τα νέα δεδομένα, πρέπει να κάνει βήματα υποχώρησης, διότι μια τέτοια κίνηση θα έδινε την εντύπωση στην κοινωνία, πως φοβάται τις συντεχνιακές αντιλήψεις των λίγων, αγνοώντας τα συμφέροντα των πολλών.


Πηγή : tovima.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κοινωνική Ενημέρωση: Θέσεις εργασίας