Παρασκευή

Τεράστια προβλήματα στην Αττική από τη σφοδρή καταιγίδα


Η σφοδρή καταιγίδα που σημειώθηκε στην Αττική από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής προκάλεσε σοβαρά προβλήματα σε πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου: πλημμυρισμένους δρόμους και υπόγεια κατοικιών, φωτεινοί σηματοδότες εκτός λειτουργίας, αλλά και διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές. Με απόφαση των δημοτικών αρχών, λόγω της έντονης βροχόπτωσης και χαλαζόπτωσης δεν λειτούργησαν σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Μοσχάτο και στον Ταύρο

 Κυκλοφοριακά προβλήματα υπήρχαν σε όλους τους δρόμους της Αθήνας λόγω συσσώρευσης υδάτων από την δυνατή βροχόπτωση. Προβλήματα τα απόγευμα της Παρασκευής αποκαταστάθηκαν και οι δρόμοι έιναι πλέον ανοιχτοί. Ανοιχτός είναι πλέον και ο σταθμός Μετρό στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Η Πυροσβεστική μέχρι στιγμής δέχτηκε 1850 κλήσεις από διάφορες περιοχές της Αθήνας. Ωστόσο όπως διευκρίνιζαν αξιωματικοί της Πυροσβεστικής κάποιες από αυτές τις κλήσεις να είναι διπλές ή να μη χρειαστεί σε όλες να γίνει άντληση υδάτων. Το πρωί έγινε άντληση υδάτων σε κτίριο στα Δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Εκτεταμένα προβλήματα υπήρχαν και στην ηλεκτροδότηση σε διάφορες περιοχές.  Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, η κακοκαιρία έθεσε εκτός λειτουργίας έξι γραμμές μέσης τάσης σε Κουκάκι, Νέο Κόσμο, Καλλιθέα προς Ταύρο, Φιλοθέη προς Αγ. Παρασκευή, Θρακομακεδόνες, Χολαργό.

Η Πυροσβεστική κλήθηκε  να βοηθήσει, ακόμη, οδηγούς που εγκλωβίστηκαν με τα οχήματά τους σε πλημμυρισμένους δρόμους στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Σταμάτα, στην Λεωφόρο Αθηνών και στην Ιερά Οδό. Όπως επίσης στο Κερατσίνι και τον Μαραθώνα.

Μεγάλα προβλήματα σε Ντράφι, Μενίδι, Αιγάλεω, Χαϊδάρι, Νίκαια, Περιστέρι και Πέραμα. Σε όλο το Λεκανοπέδιο επιχειρούν 40 συνεργεία με 100 πυροσβέστες.

Προβλήματα παρατηρούνται από το πρωί και στα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με σημαντικές καθυστερήσεις γίνονται τα δρομολόγια των λεωφορείων ενώ αποκαταστάθηκε το τμήμα Ταύρος - Ομόνοια στον ΗΣΑΠ που ήταν κλειστό. Ανοιχτός πλέον ο σταθμός Μέγαρο Μουσικής στο μετρό. Κανονικά λειτουργεί πλέον και το Τραμ.

Επίσης δεν εκτελέστηκαν τα δυο πρώτα δρομολόγια των ιπτάμενων δελφινιών για Αργοσαρωνικό και το πρώτο δρομολόγιο απο Ραφήνα προς Μαρμάρι.

Ταλαιπωρία περίμενε και τους επιβάτες της βραδινής πτήσης της Aegean από Αθήνα προς Χανιά καθώς το αεροπλάνο, λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν πάνω από τη Σούδα, προσγειώθηκε στις 22:00 στο Ηράκλειο.

Όπως μετέδωσε το Creta Live, οι επιβάτες μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στα Χανιά, ενώ το αεροπλάνο παρέμεινε στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου
 Η βροχή της Παρασκευής στην Αττική έφτανε για δύο μήνες

Σχεδόν διπλάσιο από τη συνολική βροχόπτωση στη διάρκεια ενός μέσου Φεβρουάριου ήταν το νερό που έπεσε στην Αττική το πρωί της Παρασκευής.

Στο σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Γκάζι, το ύψος της βροχόπτωσης (όπως μετράται μέσα σε ένα ανοιχτό κουτί) από τις 05.00 έως τις 11.00 είχε φτάσει τα 95 χιλιοστά.

Ο αριθμός δεν φαίνεται μεγάλος, στην πραγματικότητα όμως η ποσότητα αυτή είναι σχεδόν διπλάσια από τη μέση βροχόπτωση για το μήνα Φεβρουάριο στην Αττική, η οποία κυμαίνεται γύρω στα 48 χιλιοστά.

Το νερό που έπεσε το πρωί της Παρασκευής σε μια επιφάνεια ενός τετραγωνικού μέτρου έφτασε τα 95 λίτρα, όγκος που αντιστοιχεί σε περίπου 95 κιλά. Σε μια ταράτσα των 100 τετραγωνικών μέτρων, η συνολική ποσότητα νερού σε διάστημα μερικών ωρών πλησίασε τους 10 τόνους.Το δίκτυο αποχέτευσης θα ήταν δύσκολο να απορροφήσει αυτή τη ροή ακόμα κι αν δεν υπήρχαν βουλωμένα φρεάτια, φαίνεται όμως ότι η Αθήνα ήταν εντελώς απροτετοίμαστη για μια τέτοια νεροποντή. «Ήταν μια από τις χειρότερες καταιγίδες στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών από το 1961» δήλωσε στη NET ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Σωτήρης Γεωργακόπουλος.

Η πρόγνωση του καιρού

Με έκτακτο δελτίο που εξέδωσε στις 10:20 η ΕΜΥ αναφέρεται σε επιδείνωση του καιρού. Αναλυτικά η ΕΜΥ αναφέρει:
«Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που εκδηλώνονται σήμερα (Παρασκευή 22-02-2013) στην Αττική, την Εύβοια και τα νησιά του κεντρικού και βορείου Αιγαίου θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες ενώ άμεσα θα επηρεάσουν την ανατολική Θεσσαλία και την κεντρική Μακεδονία.

Εξασθένηση των φαινόμενων αναμένεται στην Αττική από τις 13.00 τοπική ώρα και μέχρι το βράδυ βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές».

Βελτίωση το Σαββατοκύριακο

Γενικά βελτιωμένος καιρός προβλέπεται για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας το Σάββατο, με σποραδικές καταιγίδες στα βορειοδυτικά και στο ανατολικό Αιγαίο και ομίχλη τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά. Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας από την Κυριακή.

Στην Αττική ο καιρός το Σάββατο θα είναι γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις στα βόρεια, Θερμοκρασία  από 5 έως 18 βαθμούς Κελσίου, άνεμοι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Χωρίς σημαντική μεταβολή του καιρού η Κυριακή.

Στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο αναμένονται λίγες νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα αυξηθούν και είναι πιθανό να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές. Θερμοκρασία από 6 έως 12 βαθμούς Κελσίου, άνεμοι ανατολικοί νοτιοανατολικοί 2 με 4 μποφόρ. Σποραδικές βροχές και μικρή άνοδος της θερμοκρασίας την Κυριακή.


Πηγή : tovima.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κοινωνική Ενημέρωση: Θέσεις εργασίας