Πέμπτη

Γ. Αποστολάκης: Ποιος είναι ο πρόεδρος του Εφετείου που καταδίκασε σε ισόβια τον Παπαγεωργόπουλο


Ενας δικαστής που δεν δίστασε να έρθει σε σύγκρουση με την υπεράσπιση, τους συναδέλφους του αλλά και τον Αρειο Πάγο

Η ελληνική κινηματογραφική παραγωγή δεν έχει ασχοληθεί ιδιαιτέρα με το είδος «δικαστικό δράμα». Αν παρόλα αυτά κάποιος σκηνοθέτης εμπνεότανε από την περίπτωση του δημάρχου της Θεσσαλονίκης και ήθελε να γυρίσει τη δικαστική του περιπέτεια  σε ταινία,  θα δυσκολευόταν στο κάστινγκ. Όχι για το ρόλο του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης , η παρουσία του οποίου στη δίκη υπήρξε μάλλον άχρωμη και υποτονική, αλλά για το ρόλο του προέδρου του δικαστηρίου.

«Είναι λαμόγιο», «χάσαμε την μπάλα», «λοβιτούρες». «είστε γάτα», «ο βασιλιάς των παρκόμετρων», «μπάχαλο» (αναφερόμενος στα οικονομικά του δήμου) ο «τετράπαχος Σαξώνης » και άλλα τέτοια. Οι φράσεις αυτές δεν ανήκουν ούτε σε ιδιοκτήτη καφενείου, ούτε σε θαμώνα πρακτορείου ιπποδρομιακού στοιχήματος. 

Ο κ. Γιώργος Αποστολάκης, 58 ετών, πρόεδρος του τριμελούς εφετείου Κακουργημάτων που καταδίκασε τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και τους συνεργάτες του, κατάφερε να γίνει ο σταρ μιας δίκης στην οποία τα ηχηρά ονόματα κάθε άλλο παρά έλειπαν. Με γλώσσα που δεν παραπέμπει σε αυτό που έχει ο μέσος πολίτης στο μυαλό του όταν σκέφτεται την  έννοια «πρόεδρος εφετείου» ο κ. Αποστολάκης συγκέντρωσε ουκ ολίγες φορές το ενδιαφέρον με τις παρεμβάσεις του κατά τη διάρκεια της δίκης.

Σίγουρος για τον εαυτό του, με αυτοπεποίθηση που πηγάζει από την άρτια νομική του κατάρτιση , η οποία μάλιστα συνδυάζεται με πλούσιο συγγραφικό έργο («Ευρετήρια Εκκλησιαστικού Δικαίου», «Μικτά Ορκωτά Δικαστήρια» και «Το καθεστώς του ιερού χώρου των Αγίων Μετεώρων») ο δικαστής της έδρας δεν δίστασε να έρθει σε σύγκρουση με τους συνηγόρους υπεράσπισης όταν αμφισβητούνταν η αντικειμενικότητα του.  

Στην προσπάθεια να χαλαρώσει την ατμόσφαιρα στη δικη δεν δίστασε πολλές φορές να πει ανέκδοτα, μια τακτική τουλάχιστον αμφιλεγόμενη αν σκεφτεί κανείς πως ορισμένοι από τους κατηγορούμενους αντιμετώπιζαν την πιθανότητα των ισοβίων. .

Κόρακας κοράκου μάτι… βγάζει

Ίσως το πιο χαρακτηριστικό της πεντάμηνης διαδικασίας ήταν η ανοικτή αμφισβήτηση του προέδρου του δικαστηρίου για αποφάσεις και πρακτικές συναδέλφων του, ακόμα και ανώτερων στην δικαστική ιεραρχία. Ενδεικτικά, όταν δίκη έγινε λόγος για το πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων , ο κ. Αποστολάκης σχολίασε «ο Άρειος Πάγος δεν ήλεγχε τίποτα, τώρα άρχισε να γίνεται κάτι». 

Και βέβαια για έναν δικαστικό που στράφηκε ενάντια στην ανώτερη δικαστική αρχή δε θα περίμενε κανείς να είναι λιγότερο αυστηρός με τους συναδέλφους του που διεξήγαγαν την ανάκριση. 

Μίλησε για «φοβερές παραλείψεις στην ανάκριση» ενώ σε κάποια φάση της δίκης σχολίασε πως «καταντήσαμε να κάνουμε δουλειά που έπρεπε να κάνει ο ανακριτής».  

Τέλος, αξέχαστη θα μείνει η ατάκα του προς τον μάρτυρα υπεράσπισης και νυν βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Αντώνη Γέγο ο οποίος κατέθεσε στη δίκη ως πρώην υπάλληλος του δήμου. Σχολιάζοντας φωτογραφία του κ. Γέγου σε νυκτερινό κέντρο, ο κ. Αποστολάκης είπε πως «επιβλέπει ως φύλαξ του νόμου και της ηθικής».


Πηγή : tovima.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κοινωνική Ενημέρωση: Θέσεις εργασίας